DISTRIBUIȚI
Twitter

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, „a suferit foarte mult” când a luat „decizia dificilă” de a face cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19, lucru la care se împotrivise în faţa situaţiei ”îngrozitoare” a vaccinurilor la nivel mondial şi în semn de solidaritate cu ţările africane, potrivit purtătorului său de cuvânt Stéphane Dujarric, relatează EFE, potrivit agerpres.

”El este pe deplin conştient de simbolistica faptului că secretarul general primeşte o a treia doză, în condiţiile în care situaţia globală a vaccinurilor este atât de gravă”, a declarat Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al lui Guterres, care a primit vinerea trecută doza de supra-rapel.


Citeşte şi: Marea Mediterană, scena unui exerciţiu militar ieşit din comun! 6.000 de militari au fost mobilizaţi – Black News

În cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, şeful ONU a deplâns faptul că doar 6 % din populaţia africană a avut acces complet la vaccinuri, în condiţiile în care în restul lumii acest procent este de cel puţin 10 la sută şi a cerut o strategie pentru producerea vaccinurilor pe continentul african.

Antonio Guterres şi-a exprimat totodată preocuparea faţă de „izolarea” ţărilor din sudul Africii, ca urmare a restricţiilor impuse de apariţia noi variante Omicron.

Guterres, în vârstă de 72 de ani, a fost supus presiunii familiei şi a medicilor săi pentru a i se administra doza booster, înainte de a participa la Adunarea Generală a ONU din septembrie şi ulterior la Conferinţa ONU privind schimbările climatice de la Glasgow, însă el a continuat să refuze, a precizat purtătorul său de cuvânt.

Citeşte şi: În interiorul vieții ‘ciudate şi excentrice’ a CEO-ului demisionar de la Twitter, Jack Dorsey – Black News

El a precizat de asemenea că Guterres, care este nevoit să călătorească foarte mult şi va trebui să efectueze mai multe vizite săptămânile viitoare, a decis până la urmă, ţinând cont şi de vârsta sa înaintată, că lucrul cel mai „responsabil” este să facă şi doza booster de vaccin anti-COVID-19.

„Pot să spun cu toată sinceritatea … că s-a zbătut foarte mult până a luat această decizie”, a asigurat Dujarric.