DISTRIBUIȚI
wikipedia

Sute de vase ce datează din epocile greco-romană, coptă şi islamică au fost descoperite într-o ascunzătoare amenajată „foarte probabil” în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în interiorul unui muzeu din Alexandria, a anunţat miercuri ministrul Antichităţilor din Egipt, citat de AFP, potrivit agerpres.

Antichităţile au fost descoperite „în urma unor lucrări de restaurare” realizate în grădina interioară a muzeului greco-roman din Alexandria, un oraş din nordul Egiptului, a precizat ministrul egiptean într-un comunicat.


Citește și : Gafă de zile mari comisă de Theresa May : Plecăm din Marea Britanie

„Acestea au fost foarte probabil ascunse de arheologul britanic Alan Rowe şi de angajaţii muzeului în grădina muzeului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 1939 şi 1945”, a declarat Ayman Ashmawi, directorul Departamentului de Antichităţi egiptene.

Obiectele au fost ascunse pentru „a fi protejate de furturi şi de bombardamentele repetate din timpul războiului”.

Antichităţile au fost ascunse „cu rapiditate” şi nu au fost repertorizate pe lista muzeului, a precizat acelaşi comunicat.

„Ascunzătoarea conţine o colecţie de vase de mărimi şi forme diferite”, a dezvăluit Nadia Khadre, directorul departamentului central de antichităţi egiptene şi greco-romane.

Citește și : Macron îndeamnă Africa şi Europa să găsească „soluţii win-win” în problema migranţilor

Printre ele se află urne funerare, denumite „Hidari”, în care era depusă cenuşa persoanelor decedate şi incinerate în Antichitate.

Recipiente, vase, platouri şi obiecte de veselă datând din erele greco-romană şi bizantină au fost de asemenea descoperite în această ascunzătoare.