DISTRIBUIȚI

Premierul australian Anthony Albanese şi preşedintele indonezian Joko Widodo au făcut luni o plimbare cu bicicleta, în semn de bună înţelegere, înainte de a purta discuţii la palatul prezidenţial indonezian, într-un moment în care Canberra vrea să strângă legăturile cu regiunea Asia-Pacific, relatează AFP, potrivit agerpres.

Noul lider australian a subliniat importanţa relaţiilor bilaterale şi a confirmat că va veni la summitul G20 din noiembrie organizat de Indonezia, în pofida rezervelor predecesorului său Scott Morrison. Acesta a estimat că a-l lăsa pe preşedintele rus Vladimir Putin să se aşeze la aceeaşi masă cu liderii mondiali ar însemna să se meargă „prea departe”, având în vedere tensiunile provocate de războiul din Ucraina.


Citeşte şi: Biden EXCLUDE Cuba, Venezuela şi Nicaragua din Summitul Americilor – Black News

„Relaţia cu Indonezia este una dintre cele mai importante. Suntem legaţi nu numai de geografie, ci şi prin alegere”, a subliniat premierul australian în cursul unei conferinţe de presă comune.

„Relaţiile noastre sunt întărite şi mai mult de interesele strategice şi economice pe care le împărtăşim”, a adăugat el.

Joko Widodo a subliniat că bunele relaţii între cele două ţări ar trebui să contribuie „la pacea şi prosperitatea regiunii”.

Liderul australian a confirmat că va „asista la summitul G20 din Bali în noiembrie” pentru a contribui la efortul concertat de întărire a economiei mondiale.

„Cum am spus înainte de a veni în Indonezia (…) Vladimir Putin a asistat la mai multe reuniuni în Australia la invitaţia lui Tony Abbott (fost prim-ministru – n.r.)”, le-a explicat el jurnaliştilor.

„Asta nu înseamnă că suntem de acord cu poziţia sa şi de fapt noi considerăm conduita preşedintelui Putin revoltătoare şi ilegală”.

De la începerea mandatului său, noul guvern laburist se află într-o ofensivă diplomatică pentru a contracara influenţa tot mai mare a Chinei în regiune.

După o primire ceremonială, preşedintele indonezian Joko Widodo i-a oferit o bicicletă din bambus premierului australian în faţa palatului prezidenţial din Bogor, la sud de capitala Jakarta.

Cei doi lideri şi-au scos vestele şi şi-au pus caschetele înainte de se plimba împreună pe biciclete prin grădinile palatului.

Premierul australian, aflat în Indonezia pentru o vizită de trei zile, şi-a exprimat dorinţa de a întări relaţiile comerciale între cele două ţări şi de a coopera în chestiunea combaterii schimbării climatice şi în cea a securităţii regionale.

El a oferit de asemenea expertiză australiană pentru proiectul de mutare a capitalei Jakarta la Nusantara, pe insula Borneo.

Albanese a spus că mizează pe un fond de 200 de milioane de dolari australieni (144 milioane de dolari americani) pentru climă şi infrastructură în Indonezia.

Citeşte şi: Justiţia din Peru îl convoacă pe preşedintele Pedro Castillo – Black News

Este prima sa vizită în străinătate de la venirea în fruntea guvernului australian pe 23 mai, după o călătorie în Japonia pentru un summit al QUAD, alianţa informală cu SUA, Japonia şi India care vizează contracararea influenţei militare crescânde a Chinei în Asia-Pacific.

Jakarta privilegiază la rândul său o poziţie de nealiniere în contextul rivalităţii tot mai mari între Beijing şi occidentali în Pacific.

Indonezia este una dintre ţările din Asia care a exprimat îngrijorări anul trecut privind alianţa AUKUS, încheiată între Australia, Regatul Unit şi SUA pentru a echipa marina australiană cu submarine cu propulsie nucleară şi care a fost percepută drept un răspuns la expansiunea chineză.