DISTRIBUIȚI

Scriitoarea franceză Annie Ernaux a câştigat joi premiul Nobel pentru literatură pe anul 2022, potrivit anunţului făcut de Academia Suedeză din Stockholm, preluat de agerpres.

Ernaux a fost laureată pentru ”curajul şi acuitatea detaşată cu care dezvăluie sursele, înstrăinările şi piedicile colective ale memoriei personale”, potrivit Academiei Suedeze.


Citește și: Val de nemulţumiri în UK! Un cercetător britanic primește O ALTĂ bursă din SUA pentru a investiga COVID – Black News

Numele laureatei a fost anunţat de secretarul permanent al Academiei Suedeze, Mats Malm.

În 2021, premiul Nobel pentru literatură a fost acordat romancierului britanic de origine tanzaniană Abdulrazak Gurnah.

Citeşte şi: Doi morţi şi clădiri distruse în urma unor bombardamente ruseşti asupra oraşului Zaporojie – Black News

În domeniul literaturii, Alfred Nobel a încredinţat Academiei Suedeze misiunea de a recompensa în fiecare an „autorul celei mai remarcabile opere literare de inspiraţie idealistă”.

După atribuirea premiului pentru medicină, decernat luni paleogeneticianului suedez Svante Pääbo, a premiului pentru fizică, atribuit marţi cercetătorilor Alain Aspect, John F. Clauser şi Anton Zeilinger, şi a premiului pentru chimie obţinut miercuri de Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal şi K. Barry Sharpless, sezonul Nobel din acest an va continua vineri cu premiul Nobel pentru pace, singurul decernat la Oslo. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat luni, 10 octombrie.