DISTRIBUIȚI
Global Times

Ministrul de externe german Annalena Baerbock începe joi o vizită de două zile la Dublin şi Londra, unul dintre subiectele importante de pe agendă fiind protocolul nord-irlandez anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană (aşa-numitul Acord Brexit), relatează DPA, potrivit agerpres

Şefa diplomaţiei germane se va deplasa întâi la Dublin, unde va discuta cu omologul său irlandez Simon Coveney despre cooperarea bilaterală privind protecţia mediului şi energiile regenerabile. Irlanda are un mare potenţial de energie eoliană şi este considerată un posibil furnizor de ”hidrogen verde”.


Citește și :  Zelenski, desemnat ‘Persoana Anului 2022’ de revista americană Time

Vineri, Baerbock se va întâlni la Londra cu ministrul de externe britanic James Cleverly. Este de aşteptat ca unul dintre subiectele abordate să fie situaţia post-Brexit a provinciei Irlanda de Nord.

Protocolul nord-irlandez anexat Acordului Brexit prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a Uniunii Europene) care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Totuşi, guvernul de la Londra a încercat să renegocieze înţelegerea cu Bruxellesul, susţinând că au apărut disfuncţionalităţi în transportul unor mărfuri către Irlanda de Nord şi ameninţând chiar cu activarea măsurilor de salvgardare, prevăzute în acord, dacă UE nu acceptă modificarea textului. Acest diferend între Regatul Unit şi Uniunea Europeană paralizează formarea executivului local de la Belfast şi alimentează tensiunile între Londra şi Bruxelles.

În Irlanda de Nord, susţinătorii catolici ai reunirii cu Republica Irlanda şi cei protestanţi ai menţinerii provinciei în interiorul Regatului Unit au avut timp de câteva decenii un conflict civil soldat cu mii de victime.

Citește și : Putin crede că riscul de război nuclear creşte, dar asigură că Rusia nu va folosi prima arma atomică

O soluţie a fost găsită în 1998 prin Acordul de pace din Vinerea Mare, care prevede că guvernul regional este format întotdeauna de cele mai mari două partide din fiecare comunitate.

Totuşi, Partidul Democratic Unionist (DUP) vrea ca protocolul nord-irlandez să fie abrogat şi în prezent refuză să facă parte din guvernul local de la Belfast.