DISTRIBUIȚI
EUobserver

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a făcut apel duminică la o lume fără arme nucleare, cu prilejul unei vizite la Nagasaki, oraşul japonez distrus de o bombă nucleară americană acum 77 de ani, relatează dpa, potrivit agerpres.

Atacul de la Nagasaki ne aminteşte că trebuie să facem eforturi pentru a deveni o lume fără arme nucleare, „cu toate că suntem foarte departe de acest lucru”, a spus Baerbock, în debutul vizitei sale de două zile în Japonia, ce se înscrie în primul ei turneu oficial în ţări asiatice.


Citește și :  După demisia lui Johnson, Biden afirmă că doreşte continuarea ‘strânsei cooperări’ cu Regatul Unit

Germania trebuie să lucreze în direcţia „păcii şi a unei lumi fără arme nucleare” în lumina faptului că recent a avut loc o creştere mai curând decât un declin în ce priveşte armele atomice, a adăugat politiciana ecologistă.

Nagasaki, alături de Hiroshima, reprezintă un simbol şi un avertisment împotriva folosirii armelor atomice. Germania continuă să susţină dezarmarea, „cu toate că situaţia globală este complet diferită în prezent”, a notat ministrul de externe german, în referire la războiul din Ucraina.

Ea a vizitat mai devreme duminică Muzeul Bombei Atomice din Nagasaki, unde a depus o jerbă pentru a marca distrugerea oraşului, pe 9 august 1945.

Baerbock, care are 41 de ani şi este mama a două fetiţe, a petrecut o vreme privind imaginile cu copii răniţi de explozia nucleară şi s-a întâlnit de asemenea cu supravieţuitori ai atacului.

Circa 70.000 de oameni au fost ucişi ca rezultat imediat al atacului SUA, alţi 75.000 fiind răniţi. Bombardamentul a avut loc la trei zile după ce o altă bombă atomică a devastat oraşul Hiroshima, cele două atacuri determinând capitularea Japoniei, pe 15 august 1945.

Shigemitsu Tanaka, un supravieţuitor al bombei atomice astăzi în vârstă de 82 de ani, a descris cu o voce puternică momentul exploziei, căreia el şi familia sa i-au supravieţuit, deşi multe din rudele sale, inclusiv părinţii, s-au îmbolnăvit şi unele dintre ele au murit de cancer.

El i-a îndemnat pe tineri să susţină o lume fără arme nucleare, argumentând că, „întrucât puterea unui individ este limitată, trebuie să acţionăm ca prieteni”.

Citește și : Boris Johnson îi va lăsa succesorului său ‘deciziile bugetare majore’ (Downing Street)

Annalena Baerbock a mai menţionat în discursul său că un clopot din Nagasaki a fost adus la o biserică din oraşul ei, Hanovra, distrus în al doilea război mondial.

Luni, şefa diplomaţiei germane se va deplasa la Tokyo, ultima etapă a turneului său asiatic.