DISTRIBUIȚI
Twitter

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a pretins joi scuze din partea Franţei pentru că – potrivit lui – ar fi difuzat informaţii „false” despre un incident maritim între nave ale celor două ţări în Marea Mediterană, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

„Aşteptăm din partea Franţei ca ea să-şi ceară scuze, să-şi ceară scuze necondiţionat”, a declarat şeful diplomaţiei turce aflat la Berlin. „Nu este acceptabil ca Franţa să se preteze la afirmaţii false şi să acţioneze împotriva Turciei”, a adăugat el, după ce Parisul a acuzat Ankara că ar fi vizat una din fregatele sale în cursul unui control al navelor în Mediterana.


Citeşte şi: Trump şi masca anti-COVID-19. Preşedintele american continuă eschiva

Relaţiile între cele două ţări membre NATO s-au deteriorat în contextul conflictului din Libia.

Franţa a acuzat nave de război turceşti de comportament agresiv faţă de o navă a sa în timp ce aceasta încerca să inspecteze în iunie – în cadrul unei misiuni de supraveghere a Alianţei Nord-Atlantice – un cargou suspectat că ar încălca embargoul ONU asupra exportului de arme în Libia.

Ca urmare a acestui incident, Franţa a anunţat miercuri că îşi suspendă participarea la misiunea NATO în Mediterana pentru supravegherea acestui embargo instituit de Naţiunile Unite.

Citeşte şi: Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei A DEMISIONAT

Parisul critică virulent intervenţia militară turcă în Libia de partea Guvernului de uniune naţională (GNA) de la Tripoli, care datorită sprijinului său a aplicat mai multe înfrângeri forţelor mareşalului Khalifa Haftar – omul forte din estul libian- făcându-le să se retragă.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat luni Turcia că are în conflictul libian o „responsabilitate istorică şi criminală” în timp ce este o ţară care „pretinde că este membră NATO”. În replică, şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a a denunţat marţi abordarea „distructivă” a Franţei în Libia, acuzând-o că încearcă să consolideze prezenţa Rusiei în această ţară devastată de un război civil din 2011, potrivit AFP.