DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Turcia „nu cere niciodată autorizaţie”, indiferent cui, înainte de a lansa o operaţiune militară în Siria, a avertizat joi ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, potrivit AFP şi agerpres.

”Putem schimba idei, dar nu am cerut niciodată şi nu vom cere niciodată o autorizaţie pentru operaţiunile noastre militare împotriva terorismului”, a spus şeful diplomaţiei turce.


Citește și: Trump ar putea fi INCULPAT pentru asaltul de la Capitoliu – Black News

În cadrul unui summit tripartit cu Iran şi Rusia, desfăşurat marţi la Teheran, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care ameninţă cu o operaţiune militară turcă în Siria încă din luna mai, a afirmat că se bazează pe ”sprijinul Rusiei şi al Iranului în lupta contra terorismului”.

Însă liderii rus şi iranian s-au pronunţat împotriva oricărei operaţiuni în nord-estul Siriei care ar aduce prejudicii regiunii.

Începând din 2016, Turcia a lansat trei operaţiuni militare de anvergură în Siria vizând miliţiile şi organizaţiile kurde. La începutul lui 2020, armata turcă a iniţiat o ofensivă împotriva forţelor regimului sirian.

Citeşte şi: Opt foşti funcţionari sunt judecaţi pentru accidentul de la metroul din capitala Mexicului – Black News

O parte a nordului Siriei este controlată de Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), principala miliţie kurdă din Siria şi care este considerată de Ankara ca provenind din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

PKK este clasificat drept organizaţie teroristă de Turcia, SUA şi Uniunea Europeană.