DISTRIBUIȚI
Reuters

Hulusi Akar, ministrul Apărării din Turcia, a declarat că achiziţionarea sistemului anti-rachetă din Rusia nu ar trebui să aducă sancţiuni din partea SUA şi a precizat că Ankara rămâne devotată NATO, scrie Reuters, scrie News.ro.

Akar a declarat că Turcia se aşteaptă să devină şi producătoare a avioanelor militare F-35, nu doar un cumpărător, în ciuda avertismentelor SUA că va fi exclusă din proiectul F-35 dacă va achiziţiona sistemul anti-rachetă S-400.


Citește și : Canada extinde sancţiunile împotriva regimului Maduro: 43 de persoane au fost incluse pe ‘lista neagră’

„Credem cu tărie că legătura făcută între S-400 şi proiectul F-35 este nepotrivită. Ne aşteptăm ca Statele Unite şi alţi parteneri să îşi onoreze angajamentele”, a declarat Akar la o conferinţă din Washington.

Statele Unite susţin că nu vor permite ca avioanele F-35 să opereze alături de sistemul anti-rachetă al Rusiei. Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat săptămână trecută că Washingtonul a transmis Turciei că ar putea suporta consecinţele pentru achiziţionarea de S-400.

Akar a reiterat oferta Turciei de a organiza discuţii tehnice cu Statele Unite pentru a gestiona „îngrijorările tehnice” privind achiziţionarea S-400.

Turcia analizează o nouă ofertă din partea SUA de a cumpăra sistemul anti-rachetă Patriot, a adăugat Akar.

Citește și : Incendiu uriaş la catedrala Notre Dame din Paris (VIDEO)

„Am primit recent noua ofertă pentru sistemul Patriot. Aceasta este oferta disponibilă şi o studiem cu atenţie”, a afirmat el.