DISTRIBUIȚI
Greek Reporter

Şeful diplomaţiei de la Ankara, Mevlüt Cavusoglu, a respins miercuri cu fermitate criticile venite din partea statelor din Golf la adresa operaţiunii sale din nord-estul Siriei, acuzând aceste ţări că „au ucis şi înfometat atâţia civili” în Yemen, informează AFP, potrivit agerpres.

„Aţi ucis şi înfometat atâţia civili în Yemen. Cu ce drept vă opuneţi acum acestei operaţiuni?” a susţinut Mevlüt Cavusoglu, citat de agenţia de presă Anadolu, o reacţie la criticile venite din partea Arabiei Saudite şi a Emiratelor Arabe Unite.


Citește și : Reacţii internaționale la ofensiva Turciei în nordul Siriei

În declaraţia sa, ministrul turc al afacerilor externe face referire la conflictul care sfâşie de 4 ani Yemenul, soldat cu zeci de mii de persoane ucise, printre care numeroşi civili. Atunci când vorbeşte despre situaţia din această ţară, ONU o califică în mod regulat drept cea mai gravă criză umanitară de pe glob.

Miercuri seara, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au condamnat ofensiva lansată în cursul zilei de către Turcia împotriva miliţiilor kurde din cadrul Unităţilor de protecţie a poporului (YPG) din nord-estul Siriei.

Ministrul saudit al afacerilor externe a estimat că această agresiune „riscă să aibă repercusiuni negative asupra securităţii şi stabilităţii regiunii” şi să „submineze eforturile” îndreptate împotriva grupării Stat Islamic.

Emiratele Unite Arabe şi Bahreinul, aliaţi apropiaţi ai Riadului, au condamnat, la rândul lor, ofensiva Turciei.

Acest schimb de evaluări critice intervine într-un moment în care relaţiile dintre Ankara şi aceste state din Golful Persic, deja delicate pe fondul rivalităţii regionale, au cunoscut momente neplăcute în ultimii ani, care nu au condus însă până acum la o criză deschisă.

Citește și : Suspectul atacului antisemit asupra unei sinagogi din Halle a fost arestat

Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite reproşează Turciei susţinerea acordată statului vecin inamic Qatar.

Relaţiile dintre Riad şi Ankara s-au degradat şi mai mult din octombrie 2018, după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în incinta consulatului saudit de la Istanbul.