DISTRIBUIȚI

Şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, a denunţat vineri „ignoranţa flagrantă” a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, democrata Nancy Pelosi, care a menţionat Turcia printre ţările nedemocratice într-o critică la adresa lui Donald Trump, relatează AFP, potrivit agerpres.

Liderul de la Casa Albă a atras joi reacţii dure după ce a refuzat să promită un transfer paşnic al puterii dacă rivalul său Joe Biden va câştiga alegerile prezidenţiale din SUA de la 3 noiembrie, unii comparându-l cu un dictator. Ulterior, Casa Albă a transmis că Donald Trump va accepta rezultatul scrutinului.


Citește și: În plin scandal cu Turcia, Grecia îl primește în vizită pe Mike Pompeo

„Trebuie să i se reamintească (lui Trump): Nu sunteţi în Coreea de Nord, nu sunteţi în Turcia, nu sunteţi în Rusia, domnule preşedinte. De asemenea, nu sunteţi în Arabia Saudită. Sunteţi în Statele Unite ale Americii. Suntem o democraţie”, a declarat Nancy Pelosi într-o conferinţă de presă.

Ea a stârnit însă iritarea Ankarei prin includerea Turciei printre ţările pe care le consideră nedemocratice.

„Ce este cu adevărat îngrijorător pentru democraţia americană este ascensiunea lui Nancy Pelosi până la preşedinţia Camerei Reprezentanţilor, dată fiind ignoranţa sa flagrantă”, a scris Mevlut Cavusoglu pe Twitter.

Citește și: Moscova respinge sancțiunile americane impuse Iranului

„Veţi învăţa să respectaţi voinţa poporului turc”, a adăugat el cu referire la Pelosi.

Acuzat de derivă autoritară de către detractorii săi, Recep Tayyip Erdogan, la putere din 2003, mai întâi ca premier şi apoi ca preşedinte, a câştigat toate alegerile naţionale la care a participat. Victoriile sale nu au fost disputate de opoziţie.