DISTRIBUIȚI
Time Magazine

Autorităţile de la Ankara au denunţat marţi „un atac ce depăşeşte limitele” din partea preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a criticat „declinul” statului de drept în Turcia şi a invocat modul în care acest stat foloseşte migranţii pentru a „face presiuni” asupra UE, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Atacul lui lui Macron împotriva Turciei depăşeşte limitele”, a declarat şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu pentru agenţia de presă oficială Anadolu.


Citeşte şi: Deputaţii italieni votează pentru reducerea numărului de parlamentari

„Îl compar cu un cocoş care cântă în timp ce picioarele i se afundă în noroi”, a adăugat ministrul turc de externe.

Macron a declarat la Strasbourg, în faţa Consiliului Europei, că la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, drepturile fundamentale sunt puse în discuţie în anumite ţări.

În acest context a citat Turcia, „unde statul de drept este în declin, unde procedurile judiciare deschise pe numele apărătorilor drepturilor omului, a jurnaliştilor şi a cadrelor universitare trebuie să fac obiectul întregii noastre vigilenţe”.

Cavusoglu a denunţat, în egală măsură, afirmaţiile preşedintelui francez referitoare la problematica migranţilor.

„Câţi refugiaţi a lăsat Macron să intre în ţară”, s-a întrebat retoric şeful diplomaţiei turce, care l-a criticat pe şeful statului francez şi pentru primirea, la Paris, a reprezentanţilor „Forţelor Democratice Siriene” (FDS), pe care Ankara le consideră „teroriste”.

Turcia găzduieşte peste 4 milioane de refugiaţi, în marea lor majoritate sirieni. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a ameninţat la începutul lunii septembrie că va da drumul unui nou val de refugiaţi spre UE dacă nu va primi ajutoare internaţionale suplimentare. Ankara doreşte să creeze în Siria o „zonă de securitate” unde aceştia ar putea să se întoarcă.

Citeşte şi: Boris Johnson face ULTIMA ofertă Uniunii Europene

La Strasbourg, răspunzându-i unei deputate din Grecia care menţionase o nouă criză de amploare generată de sosirea a 20.000 de migranţi în cele trei luni de vară, Macron a răspuns că „este pe deplin conştient de ceea ce trăieşte Grecia astăzi”.

„Aveţi perfectă dreptate să spuneţi că acesta este un mijloc de presiune al Turciei”, a fost răspunsul preşedintelui francez. El a adăugat că nu crede că „răspunsul potrivit este să cedăm presiunii” şi a îndemnat la cooperare cu Ankara.

Dar „în niciun caz, agenda noastră în Siria nu trebuie dictată de această presiune a Turciei”, a subliniat Macron.