DISTRIBUIȚI
Fotolia

Turcia a apreciat marţi că decizia luată de SUA de a o priva de un statut comercial privilegiat este în contradicţie cu obiectivul afişat al celor două ţări de a-şi majora schimburile şi aduce prejudicii întreprinderilor americane, informează AFP, potrivit agerpres.

„Această decizie contravine obiectivului nostru reciproc de a atinge un volum comercial de 75 de miliarde de dolari (…) şi va avea de asemenea un impact negativ asupra întreprinderilor americane mici şi mijlocii”, a declarat ministrul turc al comerţului, Ruhsar Pekcan.


Citește și: Hillary Clinton NU va mai candida la preşedinţia SUA

„Dorim în continuare să ne urmăm obiectivul, care este de a spori comerţul bilateral cu SUA, pe care le considerăm un partener strategic”, a adăugat ministrul turc într-o postare pe contul său de Twitter.

Biroul pentru Politici Comerciale ale SUA (USTR) a anunţat luni că va pune capăt, la cererea preşedintelui american Donald Trump, statutului acordat Turciei şi Indiei de ţări în curs dezvoltare care beneficiază de Sistemul Generalizat de Preferinţe (SGP). Acest program le permite ţărilor în curs de dezvoltare să exporte pe teritoriul american anumite produse fără taxe vamale, dacă acestea respectă o serie de criterii stabilite de SUA.

Referitor la Turcia, Administraţia americană îşi justifică decizia prin faptul că această ţară a atins un nivel de dezvoltare economic care nu o mai face eligibilă pentru un acces preferenţial pe piaţa americană. Însă, această măsură survine în contextul în care relaţiile dintre Turcia şi SUA sunt tensionate. Cele două ţări au trecut printr-o criză diplomatică anul trecut, impunându-şi reciproc taxe vamale. În acest context, USTR a lansat în august 2018 o examinare a eligibilităţii Turciei în programul SGP, examinare care a dus la decizia de luni.

Citește și: S-a aflat motivul pentru care Javad Zarif demisionase: Habar nu avea de vizita lui Al-Assad la Teheran

SUA au importat în 2017 produse turceşti via programul SGP în valoare de 1,66 miliarde de dolari, adică 17,7% din totalul importurilor americane provenind din această ţară, în special vehicule, componente auto şi metale preţioase, potrivit USTR.

Retragerea Indiei şi Turciei din mecanismul SGP va intra în vigoare după cel puţin 60 de zile după notificarea adresată Congresului american, precum şi guvernelor indian şi turc, a precizat USTR.