DISTRIBUIȚI

Ministerul de externe de la Ankara a condamnat sâmbătă decizia luată luna aceasta de Departamentul de Stat al SUA de a ridica embargoul asupra vânzărilor de armament către Cipru, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Conform unui anunţ oficial făcut vineri la Washington, secretarul de stat american Antony Blinken a eliminat restricţiile comerciale pentru Cipru în domeniul apărării, începând cu anul fiscal 2023.


Citește și : Taiwanul nu vede cu ochi buni apropierea dintre Putin şi Xi: ‘Dăunează păcii internaţionale!’

Turcia a apreciat că măsura luată de Statele Unite „va întări şi mai mult intransigenţa părţii cipriote greceşti şi va afecta negativ eforturile de a rezolva problema Ciprului”. Ridicarea embargoului „va duce la o cursă a înarmării pe insulă, afectând pacea şi stabilitatea în estul Mediteranei”, arată comunicatul diplomaţiei turce.

Ankara cere Washingtonului să îşi reconsidere decizia şi să ducă o politică echilibrată faţă de părţile din Cipru.

Insula Cipru este împărţită din 1974, când forţele turce au invadat insula după o lovitură de stat a grecilor. De atunci, sudul Ciprului este condus de o administraţie a etnicilor greci şi recunoscut de Uniunea Europeană ca stat membru. Turcia este în schimb singura ţară care recunoaşte Republica Turcă a Ciprului de Nord.

Citește și : Incendiu violent într-un zgârie-nori din China