DISTRIBUIȚI
Twitter

Bărbaţi înarmaţi au deschis focul, duminică, asupra unui grup de persoane care participa la o aniversare într-o zonă urbană (township) din Africa de Sud, omorând opt persoane şi rănind alte trei, a raportat luni poliţia, informează AFP, potrivit agerpres.

În Africa de Sud, un „township” se referă la zonele urbane (îndeosebi subdezvoltate) care, în timpul apartheidului, erau rezervate persoanelor de culoare din Africa.


Citește și : Forţele armate ale Poloniei înregistrează un nivel record de recrutări

„Proprietarul casei îşi sărbătorea ziua de naştere atunci când doi necunoscuţi înarmaţi au intrat” pe proprietatea lui, duminică seara, în oraşul portuar Gqeberha (sud), denumit mai demult Port Elizabeth, „şi au început să tragă asupra invitaţilor”, a precizat poliţia sud-africană într-un comunicat.

Bărbaţii înarmaţi „au tras la întâmplare asupra invitaţilor”, a declarat poliţia, adăugând că „opt persoane au murit, în timp ce alte trei luptă încă pentru viaţa lor la spital”. „Proprietarul casei se numără printre persoanele decedate”, adaugă aceeaşi sursă.

Motivul atacului este deocamdată necunoscut.

Nomthetheleli Mene, şeful poliţei din provincia Eastern Cape (Capul Oriental), a condamnat atacul, pe care l-a calificat drept „dispreţ neruşinat faţă de viaţa umană”.

A fost declanşată o anchetă şi este în curs o urmărire pentru găsirea autorilor atacului, a mai informat poliţia.

Ministrul sud-african al Poliţiei, Bheki Cele, şeful Poliţiei Naţionale, Fannie Masemola, precum şi experţi în criminalistică urmează să se deplaseze luni dimineaţa la locul atacului.

Citește și : Netanyahu promite un răspuns ‘puternic, rapid şi precis’ dat ‘terorismului’, după două atacuri palestiniene în Ierusalimul de Est

Atacuri cu arme de foc au loc cu regularitate în Africa de Sud, ţară ce înregistrează una dintre cele mai ridicate rate de omucideri din lume, alimentată de violenţa bandelor şi de consumul de alcool.

În 2022, în Africa de Sud au avut mai multe atacuri cu arme de foc ce s-au soldat cu aproape 20 de morţi, în baruri din suburbii muncitoreşti din Johannesburg şi oraşul Pietermaritzburg (est).