DISTRIBUIȚI

O operaţiune antiteroristă coordonată de Europol în Italia şi în alte ţări din Europa a permis dezmembrarea unei reţele de pakistanezi având legătură cu un atac comis în 2020 în faţa fostului sediu al publicaţiei satirice franceze Charlie Hebdo, a anunţat marţi poliţia italiană, potrivit AFP, scrie agerpres.  

Operaţiunea, coordonată în Italia de parchetul din Genova şi de serviciul antimafia şi antiterorism, a condus la ‘arestarea unor cetăţeni pakistanezi’, a informat poliţia într-un comunicat, evocând emiterea a 14 mandate de arestare.


Citește și : Viaţa după pandemie: Beijingul îşi redeschide restaurantele

Membrii reţelei, ‘toţi suspectaţi de asociere de răufăcători având ca scop terorismul internaţional’, sunt ‘direct legaţi de Zaheer Hassan Mahmud’.

Acest cetăţean pakistanez a rănit cu un satâr un bărbat şi o femeie în faţa fostului sediul al Charlie Hebdo din Paris la 25 septembrie 2020, crezând că lucrau pentru săptămânalul satiric. Publicaţia îşi mutase însă sediul după atentatul jihadist care o vizase în ianuarie 2015.

Atacul pakistanezului a avut loc în timp ce se desfăşura procesul atentatului din ianuarie 2015 împotriva Charlie Hebdo, care republicase caricaturi cu profetul Mahomed.

Conform poliţiei italiene, operaţiunea coordonată de Europol a mai implicat birourile antiteroriste din Spania şi Franţa, sub coordonarea Centrului european de luptă contra terorismului al Europol.

Citește și : Totul pentru petrol! Casa Albă pare să şteargă cu buretele implicarea lui MbS în asasinarea lui Khashoggi

‘Ancheta a scos la iveală existenţa activă, în mai multe provincii italiene şi în anumite ţări europene, a unei celule teroriste formate dintr-un grup mai larg de tineri pakistanezi, care erau toţi contacţi direcţi ai autorului atentatului împotriva Charlie Hebdo’, a precizat poliţia.

Patru pakistanezi, cu vârste între 17 şi 21 ani, care erau în contact cu Zaheer Hassan Mahmoud, au fost deja inculpaţi în Franţa şi încarceraţi în decembrie 2020.