DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Consultantul canadian Michael Spavor, a cărui detenţie în China este considerată ”arbitrară” de către premierul Justin Trudeau, a fost condamnat miercuri la 11 ani de închisoare pentru spionaj, ceea ce tensionează şi mai mult relaţiile dintre Beijing şi Ottawa, relatează AP, potrivit agerpres.

El a fost arestat în decembrie 2018, arestare pe care Canada o consideră drept o măsură de represalii după reţinerea cu câteva zile înainte la Vancouver a lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei.


Citește și : SCURGERI de clor la o crescătorie de somoni! 96.000 de peşti au murit!

Michael Spavor a fost ”găsit vinovat pentru spionaj şi furt de secrete de stat” şi este ”condamnat la 11 ani de închisoare”, a anunţat miercuri un tribunal din Dandong (nord-est), la graniţa nord-coreeană, unde canadianul a fost judecat în martie 2021 .

Procesul său a avut loc cu uşile închise – ceea ce se obişnuieşte în China în cazurile de spionaj. Un alt canadian, fostul diplomat Michael Kovrig, a fost de asemenea arestat şi deţinut în acelaşi timp cu Michael Spavor din motive similare de spionaj.

Premierul Justin Trudeau a denunţat în timpul proceselor ”detenţia arbitrară” a celor doi bărbaţi şi ”lipsa de transparenţă” a autorităţilor chineze.

Arestarea lui Meng Wanzhou a avut loc la cererea americanilor, care o suspectează de fraude bancare şi cer Canadei extrădarea ei către Statele Unite.

Citește și : Bruxelles-ul dă voie Lituaniei să-şi facă GARD la frontiera cu Belarus

China a continuat de atunci să denunţe o manevră ”politică” a Washingtonului şi solicită Ottawa ”eliberarea imediată” a directoarei Meng Wanzhou.

Beijingul neagă folosirea cazurilor celor doi canadieni închişi ca monedă de schimb.