DISTRIBUIȚI
Twitter

Nguyen Ngoc Anh, un activist de mediu, a fost condamnat la şase ani de închisoare în Vietnam pentru postări „împotriva statului” pe Facebook, relatează The Guardian, potrivit news.ro.

Nguyen a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru „crearea, depozitarea, distribuirea şi propagarea unor materiale şi produse care se opun statului Republicii Socialiste Vietnam”, în legătură cu o serie de postări de pe Facebook din 2018.


Citeşte şi: Theresa May îşi depune demisia oficială

Nguyen a fost arestat în septembrie pentru distribuirea şi redactarea unor postări pe Facebook în care ar fi făcut apel la oameni să participe la proteste paşnice în iunie.

El a făcut referire de asemenea şi la dezastrul de mediu provocat de compania taiwaneză Fermosa în 2016. Atunci, firma a deversat deşeuri toxice în ocean în apropiere de coasta Vietnamului, ucigând astfel milioane de peşti. Conform rapoartelor, postările lui Nguyen au primit până la 45.000 de aprecieri.

Din 2017 numărul bloggerilor şi activiştilor de pe reţelele sociale care critică guvernul care au fost arestaţi în Vietnam a crescut semnificativ.

Condamnarea lui Nguyen a fost condamnată de Uniunea Europeană, care a precizat într-un comunicat: „Dreptul lui Nguyen Ngoc Anh la libertatea de exprimare este garantat de constituţia Vietnamului”.

Citeşte şi: Canada anunţă când vor începe audierile în procesul de extrădare al directoarei de la Huawei

De asemenea, Amnesty International a informat că procesul său a fost „o farsă” iar acest lucru demonstrează, conform grupării, că guvernul comunist al Vietnamului îşi intensifică controlul asupra societăţii civile vizând acum şi postări de pe Facebook.

Ca parte a unor noi legi privind securitatea cibernetică care au intrat în vigoare în ianuarie în acest an, Facebook, Google şi alte firme de tehnologie sunt forţate să stocheze datele personale „importante” ale utilizatorilor în Vietnam, pe care trebuie să le predea guvernului.

Guvernul Vietnamului a acuzat Facebook că încalcă această lege în acest an pentru că permite utilizatorilor să aibă postări anti-guvern.