DISTRIBUIȚI

O thailandeză a fost condamnată marţi la 43 de ani de închisoare pentru insultarea familiei regale, adică pedeapsa cea mai severă aplicată până acum în regat pentru crima de lezmajestate, relatează AFP, potrivit agerpres.

Condamnarea a fost anunţată în contextul în care autorităţile thailandeze au intensificat utilizarea articolului 112 din Codul penal, privind lezmajestatea, împotriva militanţilor din mişcarea prodemocraţie care cer reformarea în profunzime a monarhiei atotputernice în ţara asiatică.


Citeşte şi: Trump deschide porţile SUA pentru europeni şi brazilieni

Femeia condamnată, identificată doar cu numele mic Anchan, a fost găsită vinovată de 29 de capete de acuzare de lezmajestate, a precizat ONG-ul Thai Lawyers for Human Rights (TLHR), care urmăreşte îndeaproape aceste procese.

Ea a fost condamnată practic la câte trei ani de închisoare pentru fiecare din cele 29 de capete de acuzare, rezultând o pedeapsă totală de 87 de ani, dar întrucât şi-a recunoscut faptele tribunalul a redus la jumătate acest termen, la „doar” 43 de ani şi 100 de zile, a explicat ONG-ul.

Faptele imputate au constat în mesaje audio ostile monarhiei difuzate pe reţele sociale.

Anchan, fostă funcţionară, a fost arestată în 2015 şi ţinută în arest preventiv timp de trei ani, din cauza relaţiilor sale apropiate cu unul din cei mai vocali critici ai monarhiei, cunoscut ca „DJ Bandpodj”.

Vezi şi: O basculantă a strivit cel puţin 15 muncitori care DORMEAU pe marginea drumului (VIDEO)

Înainte de condamnarea ei, cea mai severă pedeapsă pentru lezmajestate a fost pronunţată în 2017, când un bărbat a fost condamnat la 35 de ani pentru o serie de comentarii pe Facebook.

După lansarea mişcării pro-democraţie în Thailanda, în iulie anul trecut, peste 40 de militanţi au fost inculpaţi în baza legii privind lezmajestatea, în legătură cu participarea lor la manifestaţii pentru demisia premierului, rescrierea Constituţiei şi reforma monarhiei.