DISTRIBUIȚI
AP

O fostă diplomată americană a fost condamnată marţi la 40 de luni de închisoare pentru că a minţit autorităţile în legătură cu contactele pe care le-a avut cu serviciile de informaţii chineze, cărora le-a vândut documente confidenţiale, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Candace Marie Claiborne (foto), în vârstă de 63 de ani, care a pledat vinovată, a primit şi o amendă de 40.000 dolari.


Citește și: Bazele americane sunt în raza de acțiune a rachetelor iraniene

Aflată în serviciul diplomatic american din 1999, ea se afla la post la Beijing şi Shanghai când a întâlnit, în 2007, doi agenţi ai serviciilor secrete chineze.

Ea a primit „zeci de mii” de dolari, în bani lichizi şi cadouri, în schimbul documentelor pe care le furniza părţii chineze, potrivit autorităţilor americane. Majoritatea cadourilor erau destinate unui tânăr a cărui identitate nu a fost dezvăluită, şi cu care diplomata convieţuia.

Copleşită de probleme financiare, Claiborne a fost arestată în 2017, dar nu a fost acuzată de spionaj. În aprilie anul acesta a acceptată să pledeze vinovată pentru fraudă şi pentru că a ascuns faptul că a avut legături cu agenţi ai unui stat străin.

Claiborne „avea acces la informaţii clasificate în calitate de angajat al guvernului american şi a abuzat de această încredere în detrimentul securităţii ţării noastre”, a explicat directorul adjunct interimar al FBI, John Selleck.

Citește și : Ministrul britanic de externe denunţă afirmaţiile ‘lipsite de respect şi greşite’ ale lui Donald Trump

Oficialul american a subliniat, totodată, „ameninţarea constantă” pe care o constitue serviciile de informaţii chineze la adresa titularilor americani acreditaţi în domeniul securităţii.
Un fost membru al CIA, Kevin Mallory, a fost condamnat în mai la 20 de ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Chinei.

Un alt fost membru al CIA, Jerry Chun Shing Lee, a pledat vinovat la începutul lunii mai pentru „conspiraţie” în vederea furnizării Chinei „de informaţii privind apărarea naţională”. El riscă condamnarea cu închisoare pe viaţă şi este bănuit că a contribuit la prăbuşirea reţelei CIA în China, între 2010 şi 2012.