DISTRIBUIȚI
Miliyet

Un tribunal din Turcia a condamnat miercuri la pedepse grele cu închisoarea doi bărbaţi găsiţi vinovaţi pentru că au violat şi ucis o studentă, Sule Cet, a cărei moarte a zguduit o ţară în care au loc numeroase violenţe împotriva femeilor, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cagatay Aksu, un om de afaceri care a angajat-o pe tânără ca asistentă, după care a demis-o, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru „viol” şi „omucidere” de către un tribunal din Ankara, a relatat agenţia naţională de presă Anadolu.


Citeşte şi: Macron îşi doreşte un dialog strategic ‘fără naivităţi’ cu Rusia

Celălalt acuzat, Berk Akand, a fost condamnat la peste 18 ani de închisoare pentru complicitate, conform Anadolu.

În mai 2018, trupul neînsufleţit al lui Sule Cet, o studentă de 23 de ani, a fost găsită lângă un imobil într-un cartier de lux din Ankara, după ce a căzut de la etajul al 20-lea, unde se afla biroul lui Cagatay Aksu. Cei doi acuzaţi au susţinut că tânăra s-a sinucis.

Într-o primă fază, şi autorităţile turce au calificat moartea studentei drept suicid. Dar, sub presiunea apropiaţilor săi şi a organizaţiilor de apărare a drepturilor femeilor, a fost deschisă o anchetă pentru crimă.

Conform media turce, raportul de autopsie a arătat că tânăra a fost agresată sexual înainte de moarte şi că sub unghii au fost găsite urme de ADN ale unuia dintre cei doi bărbaţi.

De asemenea, conform presei, Sule Cet i-a trimis unei prietene, cu câteva ore înainte de moarte, un SMS în care spunea că este reţinută fără acordul său.

Cazul Sule Cet a stârnit o emoţie puternică, dar şi controverse: la o audiere în februarie, unul dintre avocaţii apărării a evocat faptul că tânăra nu era virgină, provocând indignare.

Citeşte şi: Italia permite acostarea a două nave pline cu migranţi

În Turcia, presa relatează aproape zilnice despre uciderea câte unei femei de către un bărbat, deseori soţ sau fost soţ.

Un total de 390 de femei au fost ucise în Turcia de la începutul anului, conform grupului de apărare a drepturilor femeilor ‘Vom opri feminicidul’.

Asociaţiile de apărare a drepturilor omului acuză cu regularitate autorităţile că nu iau suficiente măsuri pentru a împiedica aceste crime.