DISTRIBUIȚI

Un tribunal revoluţionar iranian a condamnat două persoane cu dublă cetăţenie – o femeie germano-iraniană şi un bărbat britanic-iranian – la peste 10 ani de închisoare fiecare în baza unor acuzaţii privind securitatea naţională, a anunţat miercuri avocatul lor, citat de Reuters, potrivit agerpres.

„Secţia 26 a Curţii Revoluţionare i-a condamnat pe dna #Nahid_Taghavi şi dl #Mehran_Raouf la 10 ani de închisoare pentru participare la conducerea unui grup ilegal şi la opt luni de închisoare pentru activităţi de propagandă împotriva regimului”, a scris avocatul Mostafa Nili într-o postare pe Twitter.


Citeşte şi: Două trenuri S-AU CIOCNIT în Cehia! Sunt morţi şi răniţi!

Justiţia iraniană nu a comunicat încă sentinţele. Dar fiica lui Taghavi, Mariam Claren, a confirmat pe Twitter sentinţa acesteia.

Taghavi, 66 de ani, activistă pentru drepturile omului care trăieşte în Germania dar a păstrat un apartament la Teheran, a fost arestată acolo în octombrie 2020 în timp ce se afla într-o vizită în ţara natală şi procesul ei a început pe 28 aprilie, potrivit lui Claren şi grupurilor pentru drepturile omului.

„Mamei i s-a permis să-şi vadă fraţii. Au îmbrăţişat-o. Prima îmbrăţişare după aproape 7 luni”, a scris pe Twitter Claren la 28 aprilie.

Raouf, un activist pentru drepturile muncitorilor, a fost arestat în Iran pe 16 octombrie anul trecut de către Gărzile Revoluţionare de elită, potrivit Amnesty International.

Amnesty a declarat în februarie că Raouf este deţinut în „izolare prelungită, cu încălcarea interzicerii absolute a torturii şi a altor rele tratamente”.

Gărzile Revoluţionare au arestat zeci de persoane cu dublă cetăţenie şi străini în ultimii ani, în special în baza unor acuzaţii de spionaj şi legate de securitate.

Citeşte şi: Veganii ar putea scăpa de vaccinarea obligatorie

Activiştii pentru drepturile omului acuză Republica Islamică că încearcă să câştige concesii din partea altor ţări prin astfel de arestări. Teheranul, care nu recunoaşte dubla cetăţenie, neagă că reţine oameni din motive politice.

Iranul şi şase puteri mondiale, inclusiv Germania şi Marea Britanie, sunt în discuţii pentru revigorarea acordului nuclear din 2015 după ce, în 2018, preşedintele de atunci Donald Trump a retras Statele Unite şi a impus sancţiuni ce au lovit puternic economia iraniană.

Discuţiile sunt blocate din 20 iunie, ambele părţi afirmând că rămân de rezolvat diferenţe majore.