DISTRIBUIȚI
www.reuters.com
UNHCR Special Envoy Angelina Jolie visits the Old City in West Mosul, Iraq June 16, 2018. UNHCR/Andrew McConnell/Handout via REUTERS

Actriţa Angelina Jolie, trimis special al ONU pentru refugiaţi, a pledat sâmbătă pe lângă autorităţile columbiene în favoarea celor aproximativ 20.000 de copii cu părinţi venezueleni care riscă să devină apatrizi ca urmare a exodului determinat de criza din statul vecin Venezuela, informează AFP, potrivit agerpres.

Actriţa americană a abordat acest subiect mai puţin cunoscut într-un dialog cu preşedintele Columbiei Ivan Duque, în cadrul unei vizite de două zile pe care o întreprinde în Columbia.


Citește și : UE, prima reacție în cazul scandalului politic din R.Moldova: Să respecte statul de drept și să garanteze democrația

„Cu preşedintele am vorbit despre riscul ca peste 20.000 de copii venezueleni să devină apatrizi şi de angajamentul său de a veni mereu în ajutorul copiilor”, a declarat Angelina Jolie la încheierea discuţiilor care au avut loc la Carthagena, în nordul Columbiei.

Conform datelor furnizate de ONU, aproximativ 3.3 milioane de persoane au părăsit Venezuela de la începutul crizei în 2016.

Columbia, care a primit pe teritoriul său aproximativ 1.3 milioane de refugiaţi venezueleni, nu recunoaşte în mod automat ca resortisanţi copiii născuţi pe teritoriul său.

Numeroşi migranţi sunt ilegali, iar părinţii întâmpină dificultăţi în a-şi înregistra copiii la consulatele venezuelene, având în vederea ruperea relaţiilor diplomatice dintre Caracas şi Bogota.

Preşedintele Ivan Duque, care susţine presiunile internaţionale asupra guvernului preşedintelui socialist venezuelean Nicolas Maduro, a subliniat, la rândul său, necesitatea soluţionării urgente a acestei probleme.

„Dorim să ne ocupă de (…) naturalizarea miilor de copii venezueleni din ţara noastră, care nu se găsesc astăzi într-o situaţie migratorie definită (…). Să facem acest lucru este o modalitate umanitară de a le oferi oportunităţi şi beneficii”, a spus el.

Citește și : SUA impun un termen limită Turciei pentru a renunţa la achiziţia de rachete rusești S-400

Angelina Jolie a lăudat modul în care Columbia face faţă celui mai important val migratoriu din istorie, după o deplasare în zona de frontieră.

„Am văzut cu ochii mei presiunea pusă asupra şcolilor, spitalelor şi serviciilor locale, dar am văzut şi modul inspiraţional în care comunităţile locale dau dovadă de umanitate”, a declarat ambasadoarea bunăvoinţei Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiaţi.