DISTRIBUIȚI
www.reuters.com
UNHCR Special Envoy Angelina Jolie visits the Old City in West Mosul, Iraq June 16, 2018. UNHCR/Andrew McConnell/Handout via REUTERS

Actriţa americană Angelina Jolie, emisar special al ONU, aflată duminică într-o vizită la o tabără de refugiaţi din Irak, a declarat că prioritatea este de a preveni conflictele pentru a reduce suferinţele pe care le provoacă, potrivit agerpres.

„Sper că, în acest an, cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaţilor (20 iunie), vom găsi forţa (…) pentru a ajunge la o nouă eră de prevenire a conflictelor şi de reducere a instabilităţii, mai degrabă decât pur şi simplu să acţionăm asupra consecinţelor lor”, a spus Jolie într-o conferinţă de presă ţinută în Domiz, în Kurdistanul irakian, citată de AFP.


Citește și : Afganistan: Cel puțin 14 morți și 45 de răniți într-un atentat sinucigaş în faţa biroului guvernatorului provinciei Nangarhar în oraşul Jalalabad

În această tabără, deschisă în 2011, unde se află 40 000 de refugiaţi sirieni, ea a tras un semnal de alarmă. „Când Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi (UNHCR) în Siria nu a obţinut decât 50% din fondurile necesare şi doar 17% în acest an, aceasta are consecinţe teribile asupra oamenilor. Nu trebuie să ne facem iluzii”, a spus ea.

Aceasta este a treia oară când trimisul special al ONU a vizitat această tabără din regiunea autonomă din nordul Irakului, după vizitele din 2012 şi 2016.

”Atunci când nu mai există nici măcar minimul de asistenţă, familiile de refugiaţi nu pot beneficia de un tratament medical adecvat, femeile şi fetele sunt vulnerabile la violenţe sexuale, mulţi copii nu pot merge la şcoală şi pierdem ocazia de a investi astfel încât refugiaţii să poată dobândi abilităţi şi să-şi poată ajuta familiile”, a spus ea.

„Aceasta este situaţia astăzi în Irak, în Siria şi în întreaga lume unde există refugiaţi sau persoane strămutate”, a punctat actriţa-emisar.

Citește și : Spania: Nava cu migranți Aquarius a ajuns în portul Valencia

Cu o zi înainte, Angelina Jolie a fost la Mosul, fost fief al grupării Stat Islamic din Irak, înainte ca jihadiştii să fie expulzaţi de acolo acum aproape un an după lupte distrugătoare.

Ea a mers în partea veche a oraşului, distrusă complet în mare parte, s-a întâlnit cu familii strămutate şi a vorbit despre reconstrucţie.

„Acestea sunt cele mai grave distrugeri pe care le-am văzut de când am colaborat cu UNHCR. Oamenii au pierdut totul, căminele lor au fost distruse, sunt în deplină rătăcire. Nu au medicamente pentru copiii lor şi mulţi nu au apă potabilă. Există încă cadavre sub dărâmături „, a spus ea.

„După trauma uriaşă pe care au suferit-o, ei încearcă să-şi reconstruiască casele, adesea cu foarte puţin ajutor sau deloc”.

Aceasta este cea de-a cincea vizită în Irak a Angelinei Jolie în calitate de trimis special al ONU, efectuată la iniţiativa UNHCR.