DISTRIBUIȚI
Forbes

Ascensiunea naţionalismului şi a abordării de tipul ”câştigătorul ia totul” subminează coeziunea Europei, a avertizat joi cancelarul german Angela Merkel, la două zile după ce preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a respins globalismul, făcând reclamă „Americii înainte de toate” într-un discurs la Naţiunile Unite, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Fără a-l numi pe Trump şi nici abordarea sa naţionalistă şi protecţionistă, Merkel le-a spus colegilor conservatori la un eveniment al Fundaţiei Konrad Adenauer la Berlin că Uniunea Europeană şi Germania se confruntă cu un moment de răscruce.


Citeşte şi: Autorităţile britanice au identificat un al treilea agent rus, implicat în otrăvirea lui Serghei Skripal

Trump a ameninţat că va retrage Statele Unite din Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), ceea ce ar putea submina unul dintre fundamentele economiei globale moderne, în crearea căruia Washingtonul şi-a adus o contribuţie esenţială.

Magnatul transformat în preşedinte a pus la îndoială şi valoarea alianţei NATO, elementul central al cooperării în domeniul securităţii transatlantice de aproape şapte decenii.

„Poate că cea mai ameninţătoare evoluţie pentru mine este că multilateralismul a intrat sub o asemenea presiune”, a spus Merkel. „Europa se confruntă cu atacuri din exterior şi din interior”, a insistat ea.

Merkel, care a crescut în fosta Germanie de Est comunistă, a calificat drept iluzoriu sfârşitul Războiului Rece, spunând că niciodată nu s-ar fi aşteptat ca lumea să se confrunte din nou cu o ciocnire ideologică similară între diferite şcoli de gândire.

„Nu m-am aşteptat să existe din nou conflicte între diferite sisteme, aşa cum avem astăzi cu China, dar şi în ceea ce priveşte (…) Statele Unite”, a declarat Merkel.

Schimbarea peisajului politic şi a ordinii internaţionale, a spus ea, face din nou necesar să se sublinieze realizările vizibile precum toleranţa şi arta de a lupta pentru compromisuri politice.

„Este momentul deciziilor în care lucruri aparent evidente cer un punct de vedere”, a declarat Merkel, notând că rezultate care să-i satisfacă pe toţi ar fi greu de atins dacă unii abordează soluţionarea disputelor cu o atitudine de învingător absolut.

Citeşte şi: Un avion plin cu pasageri a ajuns în mare după o aterizare ratată – VIDEO 

„Când arta compromisului este dispreţuită, democraţia este în pericol”, a subliniat Merkel, care a adăugat că revine „disciplinei supreme a democraţiei” de a găsi un echilibru între diferitele interese.

Avertismentul Angelei Merkel urmează după un raport al principalelor institute economice germane, care au anunţat joi că orice escaladare a fricţiunii comerciale implicând Statele Unite ar putea provoca o recesiune majoră în Germania şi Europa.

Discursul rostit de Trump marţi în faţa Adunării Generale a ONU a fost o trecere apăsată în revistă a politicilor sale „America înainte de toate”, notează Reuters. Trump a subminat ordinea mondială prin retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul şi din acordul de la Paris privind clima, ameninţând de asemenea să pedepsească statele membre NATO pentru că nu plătesc mai mult pentru apărarea lor comună, notează agenţia de presă britanică.