DISTRIBUIȚI
The Times

Cancelarul german Angela Merkel le-a dat vineri, la Bruxelles, noi asigurări liderilor celorlalte state membre ale Uniunii Europene (UE) că Germania va continua să aibă un guvern angajat faţă de blocul comunitar, în pofida amânării formării unei coaliţii guvernamentale la Berlin, transmite agerpres .

Aflată la Bruxelles pentru a participa la Summitul Parteneriatului Estic, Merkel a subliniat că în opinia sa important este că Uniunea Europeană continuă să se dezvolte.


Prima încercare a actualului cancelar al Germaniei de a forma o nouă coaliţie guvernamentală după alegerile parlamentare din septembrie a eşuat duminică, ceea ce a provocat dezamăgire în rândul partenerilor din UE care sperau că până în decembrie va fi format un nou guvern la Berlin.

”Ca guvern în exerciţiu, ne respectăm toate obligaţiile noastre europene. Desfăşurăm consultările care se impun cu parlamentul pentru a fi capabili să luăm toate deciziile necesare”, a spus şefa executivului de la Berlin, după eşuarea negocierilor pentru formarea unui nou guvern cu participarea blocului conservator al cancelarului Merkel – Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aripa sa bavareză Uniunea Creştin-Socială (CSU) -, a Partidului Liber-Democrat (FDP) şi a Verzilor.

Citește și : Preşedintele american Donald Trump denunță atacul terorist din Egipt

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier va avea joi, 30 noiembrie, o întâlnire comună cu cancelarul Angela Merkel (lidera Uniunii Creştin-Democrate, CDU), cu liderul Partidului Social-Democrat (SPD), Martin Schulz, şi cu şeful Uniunii Creştin-Sociale (CSU), Horst Seehofer, în speranţa că va deschide calea pentru o nouă ‘mare coaliţie’.

Blocul conservator a guvernat împreună cu SPD într-o ‘mare coaliţie’ începând din 2013, însă după alegerile din septembrie acest an social-democraţii, care au înregistrat cel mai slab scor electoral din perioada postbelică, au anunţat că trec în opoziţie.