DISTRIBUIȚI
Malay Mail Online

Cancelarul german Angela Merkel a asigurat luni că nu este slăbită politic după eşecul înregistrat într-un scrutin regional de partidul său conservator, declarându-se „foarte încrezătoare” înaintea unor negocieri dificile pentru a forma viitorul guvern, relatează AFP. 

„Este evident că noi suntem forţa (politică) cea mai importantă”, a declarat Merkel într-o conferinţă de presă.


Partidul ei, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), a înregistrat o performanţă slabă duminică în scrutinul din Saxonia Inferioară (nord-vest), unde a fost depăşit de social-democraţi (SPD), cu 36,9% faţă de 33,6%.

„Sunt foarte încrezătoare în aceste discuţii cu prietenii mei din CDU şi CSU”, Uniunea Creştin-Socială, partidul bavarez aliat al dnei Merkel, a asigurat aceasta din urmă.

„Nu văd rezultatul din Saxonia Inferioară ca o slăbiciune”, a insistat cancelarul, amintind că CDU a câştigat trei alegeri regionale în primăvară.

Conservatorii lui Merkel, plasaţi în frunte la alegerile legislative din 24 septembrie, dar cu un scor minim record, încep miercuri şi vineri negocierile cu liberalii şi, respectiv, ecologiştii pentru a încerca sa formeze viitorul guvern german.

Sarcina cancelarului se anunţă deja dificilă, atât timp cât dezacordurile privind chestiuni strategice precum Europa, fiscalitatea, imigraţia sau politica externă sunt numeroase.

Dacă dna Merkel nu reuşeşte în lunile următoare să formeze această coaliţie inedită, denumită „Jamaica” după culorile simbolizând partidele şi care sunt aceleaşi cu cele ale steagului insulei din Marea Caraibilor, ar putea fi convocate noi alegeri.

„Nu va fi uşor” şi mai ales „nu va fi mai uşor după acest weekend” pentru conservatori, a avertizat luni Simone Peter, copreşedinta Verzilor.

„Merkel a fost afectată puternic şi, după părerea mea, ea a fost dezaprobată la (aceste) alegeri legislative. Este o atmosferă de final de epocă”, a considerat deputatul SPD Carsten Schneider, al cărui partid, care a guvernat timp de opt ani în coaliţie cu dna Merkel (2005-2009 şi 2013-2017), a decis să rămână în opoziţie după ce a înregistrat un minim istoric în alegerile legislative naţionale (20%).