DISTRIBUIȚI
Hürriyet

Un tribunal turc a hotărât miercuri să-l menţină în detenţie provizorie pe un angajat al Consulatului american de la Istanbul, al cărui proces cu privire la spionaj alimentează tensiuni între Ankara şi Washington, relatează AFP, potrivit news.ro.

Tribunaul a dat astfel curs avizului procurorului, care s-a opus eliberării condiţionate a lui Metin Topuz, reclamată de către avocaţii săi.


Citește și: Rebelii houthi din Yemen ameninţă să lovească ‘zeci de ţinte’ din Emiratele Arabe Unite

În cursul audierii, Metin Topuz a protestat din nou şi şi-a susţinut nevinovăţia. ”Vreau să fiu eliberat”, le-a spus el judecătorilor, potrivit unei corespondente AFP aflată la faţa locului.

Trei cereri similare au fost respinse, în primele audieri ale acestui proces, în martie, mai şi iunie.

Procesul a fost amânat la 11 decembrie.

Metin Topuz, însărcinat la Consulatul american cu legătura între autorităţile americane şi brigada de luptă împotriva traficului de stupefiante din cadrul poliţiei turce, a fost arestat în octombrie 2017 şi menţinut de atunci în detenţie provizorie.

Acuzat de autorităţile turce de ”spionaj” şi ”tentativă de răsturnarea Guvernului”, el riscă închisoarea pe viaţă.

Autorităţile turce îl acuză de faptul că a are legături cu o mişcare a predicatorului Fethullah Gülen, pe care au clasificat-o drept ”grupare teroristă”. Gülen este prezentat în Turcia drept ”creierul” unei tentative de lovitură de stat, în 2016, acuzaţii pe care acesta le respinge.

Citește și: Administraţia Trump revocă dreptul statului California de a-şi fixa propriile norme pentru noxele automobilelor

Metin Topuz afirmă că contactele pe care le-a avut cu persoane pe care autorităţile turce le prezintă drept susţinători ai lui Gülen făceau parte din activitatea sa şică el nu făcea decât să se ”supună ordinelor” superiorilor săi de la consulat.