DISTRIBUIȚI
Middle East Monitor

Mii de angajaţi ai Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) au intrat în grevă luni în Fâşia Gaza din cauza reducerii de personal în urma dificultăţilor bugetare cauzate de retragerea finanţării din partea SUA, relatează dpa, potrivit agerpres.

La greva de o zi participă aproximativ 13.000 de palestinieni din Gaza, printre care profesori şi lucrători medicali, a anunţat sindicatul angajaţilor UNRWA.


Vezi şi: ‘Fabienne’, furtuna care a lovit Germania cu puterea unui uragan – VIDEO

UNRWA, care acordă asistenţă unui număr de peste 5 milioane de palestinieni, dintre care 1,3 milioane în Fâşia Gaza, se confruntă cu un deficit bugetar de 200 milioane de dolari după ce preşedintele american Donald Trump a decis să stopeze finanţarea organizaţiei.

Greva de luni ‘este un drept al angajaţilor UNRWA de a denunţa deciziile nedrepte de concediere de personal şi reducere a serviciilor sale către refugiaţii palestinieni’, a declarat Yousef Hamdouna, secretarul general al sindicatului.

Statele Unite erau cel mai important finanţator pentru UNRWA, cu 365 milioane de dolari anul trecut.

Citeşte şi: Noul preşedinte cubanez face primul pas în SUA

Din cauza tăierii contribuţiei SUA, agenţia este obligată să concedieze 60 de angajaţi şi să transforme sute de locuri de muncă cu normă întreagă în slujbe cu jumătate de normă, a precizat purtătorul de cuvânt al UNRWA în Gaza, Adnan Abu Husna.

‘Lupta sindicatelor nu trebuie să afecteze serviciile pentru refugiaţi’, a subliniat el.

‘Este foarte dificil, dar nu din cauza UNRWA, ci a unei crize financiare care într-adevăr există’, a adăugat Husna.