DISTRIBUIȚI
NK News

Armata Statelor Unite a informat că a început să își notifice cei aproximativ 9.000 de angajați sud-coreeni că ar putea să nu le mai poată plăti salariile dacă Seulul și Washingtonul nu vor ajunge la un acord privind finanțarea trupelor americane din Coreea de Sud, potrivit Reuters, transmite şi mediafax.

Decizia vine în contextul în care cele două țări au purtat șase runde de negocieri până acum, însă nu au ajuns la o înțelegere, în contextul în care Administrația Trump a cerut Seulului să își crească simțitor contribuția pentru staționarea celor aproximativ 28.500 de militari americani pe teritoriul său.


Citeşte şi: Parlamentul European votează acordul pentru Brexit

Ultimul acord dintre cele două părți a expirat la finalul anului 2019, dar Armata Statelor Unite folosește „fonduri de rezervă” pentru a se asigura că lipsa unei înțelegeri nu îi va afecta pe angajații sud-coreeni din domeniul tehnic și administrativ, a declarat ambasadorul Statelor Unite la Seul, Harry Harris.

Forțele Armate americane din Coreea de Sud (USFK) au anunțat că au început să le trimită notificări angajaților sud-coreeni, în conformitate cu legislația americană, care prevede un preaviz de 60 de zile în aceste cazuri.

„Fără angajamentul continuu al Republicii Coreea privind împărțirea cheltuielilor, fondurile USFK se vor termina în curând și nu vom mai putea plăti salariile”, informează USFK prin intermediul unui comunicat.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump a declarat în repetate rânduri că autoritățile din Coreea de Sud ar trebui să suporte o parte mai mare a cheltuielilor cu trupele americane staționate pe teritoriul său. Coreea de Sud găzduiește trupe americane din perioada Războiului Coreean din 1950-1953, conflict care s-a încheiat cu un armistițiu, nu cu un tratat de pace.

Citeşte şi: Pentru Turcia, planul de pace al lui Trump este ‘născut mort’

Recent, Washingtonul a cerut ca Seulul să își mărească contribuția în acest sens la 5 miliarde de dolari pe an, o sumă de cinci ori mai mare decât cea pe care Coreea de Sud a fost de acord să o plătească anul trecut, însă ambasadorul Harris a informat recent că Statele Unite au făcut un „compromis” privind suma pe care o solicită și speră ca partea coreeană să facă o nouă ofertă.

Oficialii sud-coreeni au declarat, însă, că solicitarea Statelor Unite este „in afara cadrului acordului actual” și că orice înțelegere trebuie să fie „rezonabilă, corectă și acceptabilă pentru ambele părți”.

Salariile celor aproximativ 8.700 de angajați din domeniul administrativ și tehnic ai USFK au fost până acum plătite în proporție de 70% de către Coreea de Sud.