DISTRIBUIȚI
DONETSK, UKRAINE - MARCH 01: Pro-Russian separatists, in uniforms without insignia, gather in the separatist-controlled settlement of Mykolaivka (Nikolaevka) and Bugas, in Donetsk region (DPR) of Ukraine on March 01, 2022. ( Stringer - Anadolu Agency )

Angajaţii de la companiile aeriene şi aeroporturile din Rusia au început să primească notificări de recrutare, după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare militară parţială, a informat vineri ziarul Kommersant, citând surse apropiate situaţiei, transmite Reuters, scrie news.ro .

Angajaţii a cel puţin cinci companii aeriene, inclusiv transportatorul rus de top Aeroflot şi personalul a peste 10 aeroporturi au primit notificări în decurs de o zi de la ordonarea mobilizării de către Putin, potrivit ziarului.


Citește și : OMS este îngrijorată cu privire la declinul testărilor Covid

Conform unor surse din trei companii, 50-80% dintre angajaţi ar putea fi chemaţi, o sursă apropiată Aeroflot spunând că peste jumătate din personalul de la trei companii aeriene ale grupului ar putea fi recrutat, a spus Kommersant.

Aeroflot a refuzat să comenteze.

Majoritatea piloţilor din companiile aeriene sunt ofiţeri de rezervă pregătiţi în departamentele militare ale şcolilor de zbor sau soldaţi care au terminat serviciul militar.

Cel puţin cinci companii au început să întocmească, iar două au trimis deja, liste cu angajaţii care urmează să fie scutiţi de mobiloizare, întrucât scutirea este critică nu doar pentru piloţi şi controlori de trafic aerian, ci şi pentru specialiştii tehnici, comerciali şi IT, a relatat Kommersant.

Putin a ordonat miercuri prima mobilizare militară din Rusia de la cel de-al Doilea Război Mondial şi a susţinut un plan de anexare a unor regiuni din Ucraina, determinându-i pe unii ruşi să părăsească ţara.

Citește și : Rusia nu mai are unde să depoziteze o recoltă istorică de grâu

Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a declarat miercuri că vor fi chemaţi în jur de 300.000 de rezervişti şi că aceştia vor fi specialişti cu experienţă de luptă.

Tuturor bărbaţilor ruşi cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani li se cere să facă un an de serviciu militar, deşi studenţii universitari pot primi în schimb instruire de la o facultate militară alături de studiile alese.