DISTRIBUIȚI

Anexarea de teritorii ucrainene de către Rusia nu va duce decât la exacerbarea încălcărilor drepturilor omului comise de Moscova şi la sporirea suferinţelor ucrainenilor, a denunţat ONU marţi, relatează AFP, potrivit agerpres

Christian Salazar Volkmann, care a prezentat în Consiliul drepturilor omului, la Geneva, un raport asupra situaţiei drepturilor omului în Ucraina, a subliniat că Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului deţine probe despre ”o serie de încălcări ale drepturilor la viaţă, la libertate şi la securitate”.


Citește și : Borisov va încerca să formeze o coaliţie de guvernare în Bulgaria, chiar dacă nu va deveni prim-ministru

Invadarea Ucrainei de forţele ruse ”a antrenat o situaţie dezastruoasă a drepturilor omului în toată Ucraina”, a atenţionat responsabilul în teren al Înaltului Comisariat.

”Poporul ucrainean a cunoscut suferinţe şi o distrugere care nu pot fi exprimate, întrucât conflictul militar a antrenat un evantai larg de încălcări ale drepturilor omului şi ale dreptului umanitar internaţional, afectând atât civili, cât şi combatanţi”, a insistat el.

Rusia a anunţat vineri anexarea oficială a patru regiuni ucrainene (Lugansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson) suscitând condamnări din partea unei mari părţi a comunităţii internaţionale şi promisiunea Kievului de a-şi recuceri teritoriile.

Citește și : SUA şi Coreea de Sud au executat ‘un exerciţiu cu lovituri de precizie’ după tirul cu rachetă nord-coreean

”Cu pretinsa anexare … Federaţia Rusă a luat măsuri care adâncesc conflictul, nu îl rezolvă, şi exacerbează încălcările drepturilor omului asociate”, a denunţat Salazar Volkmann.

Al 34-lea raport al Înaltului Comisariat privind drepturile omului în Ucraina acoperă perioada 1 februarie – 31 iulie a acestui an şi, implicit, primele luni ale războiului declanşat de Kremlin pe 24 februarie.