DISTRIBUIȚI

Anexarea de către Rusia a patru teritorii ucrainene ocupate face ‘aproape’ imposibil sfârşitul războiului în Ucraina, a apreciat sâmbătă şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, transmite AFP, potrivit agerpres

Anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson – proclamată vineri de preşedintele rus Vladimir Putin – face ‘mult mai dificil, imposibil aproape, sfârşitul războiului’, a declarat Borrell la postul spaniol RTVE.


Citește și : ALERTĂ la Bruxelles! Un plic cu pudră albă a fost găsit la sediul Comisiei Europene

‘Rusia este pe cale să piardă’ războiul, ‘ea l-a pierdut în termeni morali şi politici’, dar ‘Ucraina încă nu l-a câştigat’, a spus el puţin mai târziu cu ocazia unui forum la La Toja, în Galicia (nord-estul Spaniei), unde a apărat sancţiunile europene impuse Rusiei şi ajutorul militar pentru Kiev, şi a chemat la perseverarea în această direcţie.

‘Trebuie să facem mai mult decât atât ‘ şi ‘să facem conştientă lumea de motivele şi consecinţele acestui război’, a pledat Borrell, amintind că Brazilia şi India s-au abţinut să condamne în Consiliul de Securitate al ONU anexările ruse.

În opinia lui Borrell, europenii au construit ‘o grădină’ care este ‘înconjurată de junglă’.

Citește și : Turcia vrea să trimită mai multe arme Ciprului de Nord

‘Dacă nu vrem ca jungla să invadeze grădina (…) va trebui să ne implicăm, a prevenit el, chemând UE mai ales să îşi întărească arsenalul militar. ‘Acesta nu este un capriciu (…) este necesar, indispensabil pentru supravieţuire’, a spus Borrell.