DISTRIBUIȚI
epa

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, va pleca marţi spre Statele Unite, unde se va întâlni cu Donald Trump şi unde se aşteaptă ca ambii să anunţe o creştere a prezenţei militare americane în Polonia, în ciuda opoziţiei Rusiei, transmite agenţia EFE, potrivit agerpres.

Întrevederea Duda-Trump va avea loc miercuri la Casa Albă şi va include două probleme ridicate de mai mulţi ani de Varşovia: eliminarea vizelor pentru cetăţenii polonezi care călătoresc în SUA pentru mai puţin de trei luni şi creşterea efectivelor americane pe teritoriul Poloniei.


Citeşte şi: Autorităţile americane au identificat rămăşiţele unei alte victime ale atentatelor din 9-11

Unul din consilierii lui Duda, Krzysztof Szczersk, a declarat că Washingtonul este dispus să-şi sporească prezenţa militară în Polonia, deşi această creştere nu ar avea nivelul solicitat de Varşovia.

Szczersk se aşteaptă ca ambii lideri să confirme decizia în cadrul reuniunii de miercuri.

În acelaşi timp, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, aflat deja în Statele Unite, a spus marţi că ţara sa „este pregătită să cumpere mai multe unităţi ale avionului de luptă F-35”.

Guvernul partidului Lege şi Justiţie (PiS) încearcă să obţină o prezenţă militară sporită a SUA în Polonia de când a ajuns la putere în 2015, ca parte a strategiei sale de descurajare a Rusiei în ce priveşte o posibilă agresiune armată.

Citeşte şi: Au început operaţiunile de recuperare a vasului scufundat în Dunăre

În cadrul acestei strategii, este inclusă de asemenea o considerabilă creştere a cheltuielilor militare, în mare parte pentru cumpărarea de echipament militar fabricat de companii americane, mai notează EFE.

Când Andrzej Duda a vizitat SUA în septembrie 2018, el a propus crearea unei mari baze militare a SUA în Polonia, sub numele de ”Fort Trump”.

Statele Unite au deja trupe în Polonia ca parte a unui acord încheiat în 2016 cu NATO drept răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.