DISTRIBUIȚI
BBC

NATO trebuie să decidă să-şi consolideze flancul estic la apropiatul summit de la Madrid, pe fondul temerilor provocate de agresiunea rusă în Ucraina, a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda, informează marţi thenews.pl, potrivit agerpres.

”Ceea ce intenţionăm să realizăm la summit (de la Madrid) este ca NATO să-şi sporească prezenţa pe flancul estic… Vrem ca NATO să-şi sporească trupele în partea noastră de Europă, adică pe flancul estic al Alianţei”, a afirmat şeful statului polonez într-o conferinţă de presă desfăşurată luni la Varşovia.


Citește și : Coreea de Nord a tras iar cu tunurile şi îngrijorează Seulul

El a adăugat că ”aceasta înseamnă nu numai Polonia, ci şi alte ţări de la limita estică, dacă guvernele lor înţeleg necesitatea unei prezenţe mai mari a NATO”.

Capitala Spaniei va găzdui summitul NATO în perioada 28-30 iunie.

În urmă cu patru zile, Andrzej Duda a făcut o pledoarie pentru consolidarea flancului oriental al NATO atunci când a participat la Summitul Bucureşti 9 (B9), organizat la Palatul Cotroceni. Formatul Bucureşti 9 reuneşte nouă state din flancul de est al NATO: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Marţi este a 111-a zi a invaziei ruse în Ucraina.

Citește și : Michelle Bachelet nu mai vrea să fie Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului

La 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.