DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, s-a exprimat în favoarea organizării viitoarelor alegeri prezidenţiale numai prin vot prin corespondenţă, în contextul în care forţele politice din ţară nu cad de acord dacă să meargă mai departe cu acest scrutin pe fondul pandemiei de coronavirus, relatează joi dpa, potrivit agerpres.

„Constituţia nu prevede o situaţie în care alegerile prezidenţiale să nu aibă loc în timp ce mandatul preşedintelui expiră”, a declarat Duda postului public de radio Jedynka.


Citește și: A doua zi consecutiv cu aproape 2000 de decese în SUA

Un vot prin corespondenţă, precum cel care a avut loc recent în landul Bavaria (sud-estul Germaniei), ar fi o soluţie, a adăugat el.

„Aceste alegeri (…) au fost desfăşurate bine. Prezenţa la vot a fost destul de mare”, a adăugat Duda, notând că epidemia de coronavirus în Germania este mai rea decât în Polonia.

La sfârşitul lunii martie, Bavaria a decis să organizeze a doua rundă a alegerilor locale prin vot prin corespondenţă. Nu au existat secţii de vot. Mai multe milioane de alegători şi-au exprimat votul prin corespondenţă, alegând primari şi şefi administrativi de districte.

Citește și: Australienii blocaţi în America și în Africa de Sud vor fi repatriați

Luni noapte, camera inferioară a parlamentului polonez a aprobat un proiect de lege care ar introduce votul prin corespondenţă la nivel naţional ca singura modalitate de a vota în viitoarele alegeri prezidenţiale, o măsură împotriva căreia opoziţia a protestat zgomotos.

Partidele de opoziţie din Polonia au cerut în mod repetat ca guvernul să declare stare de dezastru natural în ţară pe fondul pandemiei de coronavirus. Aceasta ar declanşa automat amânarea alegerilor prezidenţiale, în prezent programate pentru 10 mai.

Polonia, unde peste 30 de milioane de cetăţeni sunt eligibili să voteze, a confirmat până acum 5.205 cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 159 de decese.