DISTRIBUIȚI
wikipedia

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a calificat vineri ca ”inadmisibile” declaraţiile liderului Grupului ALDE din Parlamentul European (PE), belgianul Guy Verhofstadt, care, în cadrul unei dezbateri în forul legislativ european, i-a taxat drept ”fascişti” şi ”neonazişti” pe participanţii la Marşul Independenţei desfăşurat sâmbătă la Varşovia, relatează agerpres .

”Declaraţiile care au fost făcute în cadrul dezbaterii, sunt, în opinia mea, a preşedintelui şi mai ales a polonezilor, absolut scandaloase. Declaraţiile lui Guy Verhofstadt sunt absolut inadmisibile”, a afirmat Duda la televiziunea publică TVP Info.


În cadrul unei dezbateri ce a avut loc miercuri în Parlamentul European pe tema reformelor judiciare din Polonia, care au dus la adoptarea unei rezoluţii ce ar putea deschide calea unor sancţiuni împotriva Poloniei, Verhofstadt a declarat: ”60.000 de fascişti au mărşăluit sâmbătă la Varşovia, neonazişti, extremişti albi, şi nu vorbesc despre Charlottesville din America, ci de Varşovia, Polonia, la circa 300 km de Auschwitz-Birkenau”.

Citește și : Bilanțul final al cutremurului din Iran : 436 de victime, mii de răniţi şi zeci de mii de clădiri avariate sau distruse

Imaginile de la marşul spectaculos din Varşovia, cu explozii de petarde, fum în diverse culori ale torţelor fumigene şi sloganuri xenofobe, rasiste sau antiislam, eveniment organizat de extrema dreaptă, dar la care au participat numeroşi polonezi, motivaţi doar de patriotism, au provocat un val de critici în străinătate, unele mijloace media folosind termenul de ”marş fascist”.

Cei circa 60.000 de participanţi la acel marş au intonat vechi cântece patriotice şi religioase poloneze: „Dumnezeu, Onoare, Patrie” „Slavă eroilor noştri’ sau „Îl vrem pe Dumnezeu”, din ultimul citând câteva versuri şi preşedintele american, Donald Trump, într-un discurs ţinut la Varşovia în luna iunie. Grupuri mai mici au scandat sloganuri xenofobe ca „Polonia pură, Polonia albă” sau „Refugiaţii afară”.

Preşedintele Duda a condamnat şi el luni accentele naţionaliste, xenofobe şi antisemite din timpul marşului.

Declaraţiile lui Verhofstadt au provocat deja critici puternice în Polonia.

Doi eurodeputaţi conservatori polonezi, Marek Jurek şi Zdzislaw Krasnodebski, i-au scris preşedintelui PE, Antonio Tajani, cerându-i să-l sancţioneze pe fostul premier belgian pentru declaraţiile sale.

De asemenea, o organizaţie poloneză neguvernamentală apropiată puterii, Liga poloneză împotriva defăimărilor, a anunţat joi depunerea unor plângeri în justiţie împotriva eurodeputatului belgian. Ea a anunţat, de asemenea, că vrea interdicţie de intrare în Polonia pentru Verhofstadt ”ca persoană indezirabilă”.

Verhofstadt a reacţionat comentând pe Twitter: ”Sunt deja pe lista neagră a lui Putin. Risc să fiu şi pe lista neagră a lui Kaczynski”.