DISTRIBUIȚI
BBC

Preşedintele SUA, Joe Biden, ar putea să efectueze o vizită în Europa Centrală cel mai probabil în luna februarie, a anunţat miercuri Poloniei, Andrzej Duda, adăugând că nu ştie deocamdată care dintre ţările din regiune ar fi incluse ca destinaţii în cadrul acestei vizite a lui Joe Biden, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

‘Cel mai probabil, preşedintele (american) va veni în partea noastră de Europă în luna februarie’, a afirmat Duda în cursul unei conferinţe de presă susţinute la Riga, în Letonia, unde se află într-o vizită de lucru.


Citește și : Germania îşi înzestrează armata cu opt sisteme de apărare aeriană IRIS-T

‘Partea noastră de Europă înseamnă Europa Centrală … aceasta este o zonă care se întinde din România până în Estonia’, a mai spus preşedintele polonez, indicând că pe moment este dificil de spus concret care sunt ţările pe care Joe Biden le va vizita cu acest prilej. Deocamdată, ‘nu avem astfel de informaţii’, a adăugat el.

Anterior, publicaţia poloneză Dziennik Gazeta Prawna lăsase să se înţeleagă că liderul ucrainean Volodimir Zelenski ar putea să aibă o întâlnire cu preşedintele Joe Biden la sfârşitul lunii februarie, când şeful Casei Albe este aşteptat să efectueze o vizită în Polonia, potrivit ediţiei de miercuri a Ukrainska Pravda.

Conform ziarului polonez, pentru această întrevedere sunt luate în considerare două oraşe din Polonia – capitala Varşovia şi Rzeszów, din sud-estul ţării.

‘Preşedintele ucrainean va prezenta un plan de pace şi va lansa un apel la organizarea unei conferinţe internaţionale privind Ucraina’, a declarat pentru publicaţia poloneză o sursă diplomatică de la Kiev, familiară cu acest subiect.

Cu această ocazie, Zelenski va ridica din nou problema garanţiilor de securitate pentru Ucraina după încheierea războiului declanşat de Rusia, conform interlocutorului Dziennik Gazeta Prawna.

La ora actuală, Casa Albă nu ia în considerare o vizită a preşedintelui Joe Biden în Ucraina, potrivit media citate.

Preşedintele american nu a renunţat la ideea de a efectua o vizită în Ucraina, dar deocamdată aceasta nu figurează pe agenda sa, indicase anterior John Kirby, coordonatorul Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe pentru comunicaţii strategice, citat de Ukrainska Pravda.

Citește și : Ruşii îi acuză pe americani că au distrus baza legală a tratatului Noul START

Potrivit mass-media, Biden ia în considerare efectuarea unei vizite în Europa pentru a reafirma sprijinul pentru Ucraina cu ocazia împlinirii unui an de la declanşarea invaziei ruse în această ţară.

Rusia a declanşat o invazie pe scară largă în Ucraina la 24 februarie anul trecut în ceea ce ea numeşte ‘operaţiune militară specială’, iar Kievul şi Occidentul o consideră drept o agresiune nejustificată şi neprovocată împotriva unei ţări suverane, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.