DISTRIBUIȚI
captura YouTube

Votul prin corespondenţă ar putea permite desfăşurarea alegerilor prezidenţiale preconizate pentru luna mai în pofida epidemiei de coronavirus, a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda într-un interviu publicat sâmbătă, pe fondul semnalelor că partidele din coaliţia de guvernământ ar putea fi divizate în această problemă, notează Reuters, scrie agerpres.

Partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) vrea ca alegerile să aibă loc în 10 mai în pofida pandemiei şi a propus un proiect de lege vizând introducerea votului prin corespondenţă, care să înlocuiască votul fizic.


Citește și : Bilanțul pandemiei de COVID-19 în Spania

Un partener mai liberal din coaliţie, Accord, consideră că organizarea alegerilor în această perioadă este nerealistă şi a propus amânarea acestora cu doi ani.

„Această soluţie – votul prin corespondenţă – a fost utilizată cu câteva zile în urmă în Bavaria”, a declarat Duda ziarului catolic Nasz Dziennik. „Putem prelua de asemenea această idee aici. Votul prin corespondenţă ar fi ceva nou în Polonia, dar şi situaţia este neobişnuită”, a spus el.

Întrebat când ar trebui să aibă loc alegerile, dacă nu pe 10 mai, Duda a spus că votul trebuie să fie organizat atunci când poate să se desfăşoare în condiţii sigure.

În semn de hotărâre a partidului că va implementa votarea prin corespondenţă, PiS l-a înlocuit vineri pe şeful serviciilor poştale cu Tomasz Zdzikot, care va părăsi actualul său post de adjunct al ministrului apărării.

Cotidianul Rzeczpospolita, care citează o sursă apropiată de dosar, afirmă că PiS voia un responsabil de încredere la conducerea poştei într-un moment atât de critic.

Polonia a impus restricţii radicale vieţii publice pentru a stopa extinderea noului coronavirus, inclusiv prin închiderea şcolilor, hotelurilor, parcurilor, pădurilor şi interdicţia pentru adunări formate din mai mult de două persoane, cu excepţia familiilor.

Sâmbătă în Polonia au fost înregistrate 3.503 cazuri de contaminare şi 73 de decese.

Citește și : Recesiunea provocată de coronavirus va fi ‘mult mai gravă’ decât criza din 2008 (FMI)

Duda a criticat Comisia Europeană într-un interviu pentru lipsa de susţinere a acesteia în faţa pandemiei, conform Reuters.

„Ca ţară, noi nu am primit niciun fel de ajutor financiar suplimentar din partea Bruxellesului”, a spus el.

„Nu se poate vedea niciun mare angajament din partea instituţiilor europene, în privinţa activităţii Comisiei Europene trebuie să spun că pare destul de anemică”, a afirmat preşedintele polonez, conform agenţiei de presă citate.