DISTRIBUIȚI
Ukraine’s ambassador to Germany Andrij Melnyk looks on as Ukraine's Foreign Minister Dmytro Kuleba gives a statement with Germany's Social Democratic Party (SPD) parliamentary group leader Rolf Muetzenich and SPD co-leader Lars Klingbeil, after a meeting amid Russia's invasion of Ukraine, in Berlin, Germany May 12, 2022. REUTERS/Michele Tantussi

Andri Melnik, fostul ambasador ucrainean la Berlin, cunoscut pentru poziţiile sale dure, a fost numit adjunct al ministrului de externe, transmite Reuters, potrivit agerpres

Reprezentantul guvernului în parlamentul Ucrainei, Taras Menliciuk, a anunţat numirea vineri, pe Twitter.


Citește și : COP27 va fi prelungită până sâmbătă

Melnik a fost ambasador timp de şapte ani, înainte de a fi rechemat la Kiev luna trecută, după ce a comentat despre liderul naţionalist ucrainean Stepan Bandera, o personalitate controversată până astăzi în Ucraina şi în străinătate. Ambasadorul era invitat adesea la televiziunile germane şi a afirmat că i-a luat apărarea lui Bandera pentru a arăta că acesta este o figură respectată în unele părţi din Ucraina.

Bandera a fost unul din conducătorii insurecţiei ucrainene atât împotriva naziştilor, cât şi a sovieticilor. Aliaţii săi au fost acuzaţi de asasinate în masă, ale căror victime au fost polonezii de pe teritoriul actual al Ucrainei.

După invazia rusă în Ucraina, începută în februarie, Melnik a criticat Berlinul pentru presupusa orientare pro-rusă şi a făcut lobby pentru ca guvernul german să furnizeze ţării sale armament sofisticat.

Citește și : Igor Dodon a fost eliberat din arestul la domiciliu

Înainte de plecarea din post, ambasadorul s-a angajat într-o controversă aprinsă online cu miliardarul Elon Musk, care propusese ca Ucraina să cedeze Rusiei Crimeea deja anexată şi să organizeze noi referendumuri în teritoriile ucrainene ocupate de forţele ruse.