DISTRIBUIȚI
Bloomberg

Premierul ceh Andrej Babis a spus că nu vrea să demisioneze din funcţie, în ciuda reluării investigaţiilor asupra sa, relatează DPA, potrivit agerpres.

„O persoană obişnuită ar fi plecat. Dar, aşa cum se ştie, eu sunt încăpăţânat”, a spus prim-ministrul în vârstă de 65 de ani, conforma relatărilor media de luni.


Citește și : 125.000 de ucraineni au primit paşapoarte ruseşti

Fondatorul partidului populist ANO (‘Da’) a spus că este victima unei „vânători de vrăjitoare”.

Procurorul-şef a decis în urmă cu câteva zile ca investigaţiile privind o presupusă fraudă şi deturnare de fonduri europene au fost suspendate ilegal.

Aşa-numitul caz ‘Cuibul de barză’ implică aproape două milioane de euro reprezentând fonduri europene pentru o staţiune spa cu acelaşi nume.

O mişcare de proteste numită „Un milion de momente pentru democraţie” a făcut apel la o nouă manifestaţie la Praga pentru marţi seară.

Mişcarea îi cere lui Babis să se disocieze complet de interesele sale de afaceri sau să demisioneze până la sfârşitul anului.

Un sfert de milion de persoane au participat la ultima demonstraţie, la mijlocul lunii noiembrie.

Citește și : Phenianul denunţă NERĂBDAREA ‘bătrânului’ Trump

 

Babis este sub presiune din mai multe părţi. Conform unor relatări din media, Comisia Europeană ar putea cere înapoi milioane de euro reprezentând fonduri europene care au ajuns la compania sa afiliată Agrofert.

Mulţi critici văd un conflict de interese la Babis între viaţa de afacerist şi cea de politician.

„Cehia nu va fi nevoită să returneze niciun ban. Nu am nicio influenţă asupra acestei companii”, a explicat Babis.