DISTRIBUIȚI
Reuters

Comisia pentru imunităţi a parlamentului ceh a recomandat ridicarea imunităţii fostului premier Andrej Babis. În cazul în care parlamentul dă curs recomandării, ceea ce este foarte probabil, Babis va fi pus sub acuzare pentru fraudă cu fonduri europene, relatează miercuri euractiv.com, potrivit agerpres.

Parlamentarii cehi vor supune votului această recomandare săptămâna viitoare.


Citeşte şi: Germania sare de 100.000 de infectări zilnice pentru prima dată de la începutul pandemiei – Black News

După înfrângerea sa în alegerile legislative din 8-9 octombrie anul trecut, Andrej Babis a rămas parlamentar şi lider al partidului ANO, cea mai puternică formaţiune de opoziţie din Cehia.

Este de aşteptat ca anul viitor Babis să candideze la funcţia de preşedinte. Deşi mai mulţi membri ai ANO şi-au exprimat sprijinul pentru o eventuală candidatură a lui Andrej Babis la prezidenţiale, acesta nici nu a confirmat, nici nu a dezminţit că va candida la scrutin.

Citeşte şi:Începe NEBUNIA! O canadiană devine prima pacientă din lume diagnosticată cu ‘schimbări climatice’ – Black News

Cu doar câteva zile înaintea alegerilor legislative din Cehia din 8-9 octombrie, ancheta internaţională Pandora Papers a dezvăluit că Andrej Babis a folosit bani din companiile sale offshore pentru a finanţa achiziţia de proprietăţi în sudul Franţei în 2009, între care un castel. El a calificat aceste acuzaţii drept o campanie de defăimare împotriva sa.

Babis, al cincilea cel mai bogat om din Republica Cehă şi acuzat de fraude cu fonduri europene, părea favoritul alegerilor, dar în final le-a pierdut. Partidul său centrist ANO, descris de multe media drept populist, a condus un guvern minoritar împreună cu social-democraţii şi cu susţinerea Partidului Comunist, care la alegerile din octombrie nu a mai depăşit pragul electoral de 5%.