DISTRIBUIȚI
Indian Defence News

Autorităţile ruse au anunţat vineri deschiderea unor anchete vizând responsabili ai uzinei Progress, producătorul rachetelor Soiuz, după ce au descoperit o deturnare de fonduri de aproximativ 5,8 milioane de euro, informează AFP. 

„Două anchete pentru abuz în serviciu au fost deschise” vizând responsabili ai uzinei Progress, situată în regiunea Samara (Volga), a anunţat într-un comunicat Comitetul de Anchetă rus, însărcinat cu principalele investigaţii în ţară.


Potrivit anchetatorilor, Progress a încheiat un acord în 2010 cu o societate cu răspundere limitată în valoare de peste un miliard de ruble (aproximativ 14,5 milioane de euro la cursul de schimb curent), prevăzând lucrări de reconstrucţie şi modernizare tehnică la producătorul lansatoarelor Soiuz.

„Plata a fost efectuată în întregime, dar nu au fost făcute lucrările planificate”, se arată în comunicat.

În 2014 şi 2015, două contracte similare au fost încheiate din nou de uzina Progress, potrivit aceleiaşi surse. „Echipamentul a fost livrat şi plătit în întregime din fondurile bugetului federal”, potrivit anchetatorilor.

În 2015, responsabili ai uzinei Progress au încheiat din nou un acord cu aceeaşi companie pentru echipamente suplimentare, care au fost plătite dar niciodată livrate, potrivit anchetatorilor.

„Aceste acţiuni ilegale au provocat Federaţiei Ruse un prejudiciu de peste 404 milioane de ruble (aproximativ 5,8 milioane de euro)”, se subliniază în comunicat.

Corupţia este un flagel în Rusia, subminând încrederea populaţiei în instituţii şi considerată unul dintre principalele obstacole în calea dezvoltării economice.