DISTRIBUIȚI
ΑΠΕ-ΜΠΕ

O anchetă pentru fraudă şi acuzaţii de violenţe şi abuzuri sexuale a fost deschisă în Grecia vizând un important ONG dedicat copiilor, a anunţat duminică o sursă judiciară, potrivit AFP, scrie agerpres.  

ONG-ul Kivotos tou Kosmou a găzduit sute de copii de la înfiinţare şi a primit numeroase premii, inclusiv Premiul Cetăţenilor Europeni 2018, care recompensează anual persoane sau organizaţii pentru activitatea lor de promovare a integrării şi toleranţei.


Citește și:  Proteste în China față de restricțiile COVID. Oamenii cer demisia președintelui Xi Jinping – VIDEO

Trei anchete preliminare sunt în curs de desfăşurare, a precizat aceeaşi sursă. Una dintre ele priveşte eventuale fraude în cadrul ONG-ului, care a primit de-a lungul anilor milioane de euro şi zeci de proprietăţi de la donatori privaţi.

În august, un săritor de la mare înălţime a declarat că a fost concediat de ONG după ce l-a denunţat pe unul dintre angajaţii acestuia pentru că ar fi bătut trei copii.

Un tânăr în vârstă de 19 ani, găzduit de Kivotos tou Kosmou, l-a acuzat recent pe unul dintre responsabilii ONG-ului că l-a abuzat sexual.

Fondatorul ONG-ului, părintele Antonios Papanikolaou, care lucrează din 1998 cu copii din familii greceşti sărace şi de emigranţi, a negat toate acuzaţiile.

Ca măsură de precauţie, săptămâna aceasta, guvernul a schimbat complet consiliul de administraţie şi conducerea ONG-ului.

„Copiii sunt în siguranţă”, a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis la Alpha TV, precizând că acest caz este „complicat”.

Citește și: Morawiecki: În loc să lupte cu soldații, Rusia aduce moartea, foametea și hipotermia civililor

„Vrem să ştim mai multe despre finanţele (ONG-ului). Este o organizaţie care gestionează sume mari de bani provenite în mare parte din donaţii private”, a adăugat el.

Liderul spiritual al creştinilor ortodocşi din Grecia, arhiepiscopul Ieronim al II-lea, a subliniat că părintele Papanikolaou era „singurul responsabil” de funcţionarea organizaţiei şi că acesta „nu a consimţit niciodată” să coopereze cu clerici specializaţi în asistenţă socială.