DISTRIBUIȚI
afp

O anchetă a fost deschisă în urma sloganurilor ”Sinucideţi-vă, sinucideţi-vă” strigate forţelor de ordine sâmbătă, la Paris, în cursul ”actului 23” al ”vestelor galbene” şi care au provocat indignare, potrivit parchetului Parisului, relatează AFP, scrie News.ro .

Această anchetă, dezvăluită de RTL, a fost deschisă cu privire la ”ultraj faţă de persoană depozitară a autorităţii publice comis în grup” şi a fost încredinţată siguranţei teritoriale a Parisului.


Manifestanţi au strigat, în mai multe rânduri, în coloana ”vestelor galbene”, la Paris, ”Sinucideţi-vă, sinucideţi-vă” adresându-se forţelor de ordine, în contextul în care poliţia este afectată de un val de sinucideri fără precedent de la începutul anului.

Citește și : Mişcarea islamistă acuzată pentru atacurile din Sri Lanka, prea puţin cunoscută

Aceste sloganuri au fost aprig condamnate de către clasa politică şi sindicatele poliţiştilor.

”Se atinge paroxismul urii. Aceste afirmaţii sunt intolerabile şi inacceptabile”, a declarat duminică pentru AFP Frédéric Lagache, delegatul general al Sindicatului Alliance, principalul sindicat al gardienilor păcii.

”este o insultă la adresa poliţiştilor decedaţi, a familiilor lor şi întregii instituţii”, a adăugat el, îndemnând la identificarea celor care se fac vinovaţi.

Sindicatul Unité SGP Police a denunţat o ”josnicie” şi un ”scandal”, în timp ce Alternative Police CFDT a îndemnat autorităţile să oună capăt acestei ”dezlănţuiri pline de ură contra poliţiştilor”.

Clasa politică, de la LREM la PS, trecând prin LR, şi-a manifestat la rândul ei indignarea. ”Ruşine celor care s-au livrat unei asemenea josnicii!”, a scris pe Twitter ministrul de Interne Christophe Castaner.

A 23-a sâmbătă de manifestaţii a ”vestelor galbene”, mobilizate de cinci luni în Franţa, în vederea unei creşteri a puterii de cumpărare şi a democraţiei directe, a fost marcată de noi violenţe, la Paris, înainte ca Emmanuel Macron să-şi prezinte, joi, răspunsul acestei crize.

Citește și : SUA: Trump dă asigurări că Congresul ‘nu este în măsură’ să-l destituie

În total, 220 de persoane au fost plasate în arest preventiv în capitală, sâmbătă, în marja acestei mobilizări, inclusiv şase minori, potrivit unui bilanţ prezentat decătre Parchetul Parisului.

Aproximativ 27.900 de persoane au defilat sâmbătă în Franţa, dintre care aproximativ 9.000 la Paris, potrivit unor date prezentate de către Ministerul de Interne, care relevă o scădere a nivelului mobilizării, dar care sunt contestate cu regularitate de către ”vestele galbene”.