DISTRIBUIȚI
File Photo

Poliţia din Tunisia a declanşat o anchetă după ce un deputat independent a justificat decapitarea unui profesor în Franţa, estimând că „trebuie asumate” consecinţele oricărei „atingeri aduse profetului” Mahomed, informează luni AFP, potrivit agerpres.    

Vineri, profesorul Samuel Paty, 47 de ani, care le-a arătat elevilor săi adolescenţi, în timpul unui curs privind libertatea de exprimare, caricaturi cu profetul Mahomed, a fost ucis când ieşea din colegiul unde lucra, lângă Paris, un atac ce a îngrozit Franţa şi comunitatea internaţională. Asasinul, Abdoullakh Anzorov, un tânăr refugiat de origine cecenă, a fost împuşcat mortal de poliţie în aceeaşi zi.


Citește și : Trump vrea ‘să-i cumpere’ pe fermieri: Guvernul SUA le acordă subvenții record înainte de alegeri

A doua zi, Rached Khiari, deputat independent tunisian, ales din partea mişcării islamiste Karama, membru al coaliţiei guvernamentale, a scris pe pagina sa de Facebook: „Orice atingere adusă profetului Mahomed este cea mai mare crimă. Toţi cei care o comit, fie că este vorba de un stat sau de un grup de indivizi, trebuie să-şi asume consecinţele şi repercusiunile”.

Aceste afirmaţii au fost criticate de unii internauţi, dar salutate de alţii. De asemenea, ele au dus la anularea difuzării unei emisiuni în care intervenea şi Khiari, pe un post privat tunisian.

În ceea ce-l priveşte, deputatul s-a declarat gata să renunţe la imunitatea sa parlamentară.

Citește și : Sute de iranieni au fost răpuși de coronavirus într-o singură zi

Nicio anchetă judiciară nu a fost declanşată pentru moment, însă justiţia tunisiană a însărcinat o echipă specializată în dosare privind terorismul să ancheteze asupra conţinutului postării pe Facebook. Această echipă va trebui apoi să transmită rezultatele anchetei preliminare Parchetului, care va lua măsurile cuvenite.

Sâmbătă, premierul tunisian Hichem Mechichi a prezentat omologului său francez Jean Castex condoleanţele poporului tunisian, în timpul unei discuţii telefonice. Mechichi a subliniat că ţara sa respinge „orice formă de extremism şi terorism, care nu au nicio legătură cu islamul”, şi a subliniat necesitatea „respectării libertăţii de expresie şi a credinţei”.