DISTRIBUIȚI
Sierra Club

Autorităţile americane au anunţat miercuri că anchetează acuzaţiile privind abuzuri suferite de copii ai migranţilor din partea agenţilor într-un centru de lângă frontiera cu Mexicul, informează joi AFP, potrivit agerpres.

Acuzaţiile au fost date publicităţii de NBC News, care a citat rapoarte oficiale despre incidente, rapoarte ce conţin mărturii ale unor copii dintr-un centru al Serviciul însărcinat cu supravegherea vămilor şi protecţia frontierei (Customs and Border Protection, CBP), situat în Yuma, statul Arizona.


Citește și: URGIE în paradisul Greciei: Doi turiști români AU MURIT! – VIDEO

O adolescentă de 15 ani originară din Honduras a acuzat un agent de frontieră că i-a băgat mâna în sân, i-a scos chiloţii şi a pipăit-o în faţa altor migranţi şi funcţionari, în timpul a ceea ce ar fi trebuit să fie un control corporal de rutină, potrivit NBC News. În mărturia sa, adolescenta a declarat că „s-a simţit jenată atunci când funcţionarul vorbea în engleză cu alţi colegi şi râdea”, a raportat NBC.

Agenţia CBP susţine că „ia toate acuzaţiile în serios şi anchetează asupra tuturor plângerilor oficiale”.

CBP „îi tratează pe toţi cei aflaţi în paza noastră cu demnitate şi respect şi oferă numeroase posibilităţi pentru a semnala orice acuzaţie de rea conduită”, a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei într-un comunicat. „Acuzaţiile nu corespund practicii curente din instituţiile noastre şi vor face obiectul unei anchete aprofundate”, susţine aceasta.

Această acuzaţie de presupusă agresiune sexuală face deja obiectul unei anchete a Departamentului pentru Securitate Internă, a precizat purtătorul de cuvânt.

Un băiat de 16 ani din Guatemala a declarat că după ce el, împreună cu alţi migranţi, s-a plâns de gustul mâncării şi apei, agenţii le-au luat saltelele şi i-au obligat să doarmă pe jos, a mai transmis NBC News. Un alt adolescent îi acuza într-o mărturie pe agenţi că de fiecare dată când el se apropia de o fereastră ei îl pedepseau.

Congresmeni democraţi au denunţat condiţii de viaţă „îngrozitoare” în centrele de detenţie a migranţilor, iar Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, s-a declarat săptămâna aceasta „şocată” de condiţiile de detenţie ale migranţilor în SUA.

Citește și: Iranul a încercat să intercepteze un petrolier britanic în Golful Persic

Agenţii de frontieră, care au primit sprijinul preşedintelui Donald Trump, se declară debordaţi de numărul tot mai mare de migranţi care trec frontiera de sud a SUA prin Mexic. Au fost cerute întăriri.

Mai mult de 104.000 de migranţi care au trecut ilegal frontiera au fost arestaţi în iunie, potrivit autorităţilor americane.