DISTRIBUIȚI
London Free Press

Autorităţile olandeze au anunţat joi că deschid o nouă anchetă cu privire la o posibilă implicare a unor funcţionari din cadrul Guvernului în cazuri de adopţie ilegale vechi de câteva decenii, provenind din Brazilia, relatează AFP, scrie news.ro.

Într-o scrisoare transmisă Camerei inferioare a Parlamentului, ministrul olandez al Protecţiei Juridice Sander Dekker anunţă că înfiinţează o comisie de anchetă independentă, ale cărei cercetări urmează să vizeze o perioadă cuprinsă între 1967 şi 1998.


Citește și : Ce a urmat după ce Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului?

Comisia urmează să se concentreze mai întâi asupra unor cazuri de adopţie din Brazilia, iar apoi să le examineze pe cele din ţări care au dat ”semne ale unor posibile abuzuri în trecut”, şi anume din Columbia, Indonezia, Sri Lanka şi Bangladesh.

Ancheta a fost declanşată de o solicitare de informaţii cu privire la un caz de adopţie din Brazilia, care a ridicat o serie de întrebări cu privire la cazuri asemănătoare.

”Aceste informaţii conţin indicii cu privire la o posibilă implicare activă a uneia sau mai multor persoane asociate Guvernului olandez în cazuri de adopţie ilegale provinind din Brazilia în anii ’70 şi ’80”, arată Sander Dekker în scrisoare.

”Eu iau această informaţie foarte în serios. Aceste semnale cu privire la o posibilă implicare activă a unor funcţionari din Guvernul olandez nu trebuie să fie ignorate”, afirmă ministrul.

Cupluri olandeze au călătorit în Brazilia cu scopul de a adopta un bebeluş, pretinzând că acest copil brazilian era al lor, şi a-l aduce în Olanda, a anunţat Guvernul olandez într-un comunicat. Copiii erau înregistraţi apoi în registrul civil al ţării.

Poliţia olandeză a efectuat o anchetă cu privire la aceste adopţii, la începutul anilor ’80 şi a constatat ”fapte penale” în 42 de cazuri.

Însăprocedurile angajate au fost până la urmă clasate fără urmări, a anunţat Guvernul, fără să facă precizări.

Citește și : Sub egida ONU, Guvernul şi rebelii huthi din Yemen caută o cale de împăcare în Suedia

Noua anchetă urmează să stabilească totodată dacă a existat o tentativă oficială, la vremea respectivă, de divulgare a implicării unor oficiali olandezi în cursul cercetărilor poliţiei.

Comisia, care urmează să-şi înceapă lucrările în primăvara lui 2019, va avea nevoie de cel puţin un an pentru a-şi efectua ancheta, au precizat autorităţile.