DISTRIBUIȚI

Fostul şef de cabinet al prim-ministrului maltez, Keith Schembri, a fost eliberat şi acuzaţiile împotriva lui au fost retrase, a declarat poliţia joi, potrivit cotidianului La Libre Belgique, relatează și agerpres.

Keith Schembri a fost arestat marţi pentru interogatoriu în cadrul uciderii jurnalistei Daphne Caruana Galizia în 2017. „În acest stadiu, poliţia consideră că nu are nevoie să îl aresteze pe Keith Schembri”, potrivit unui comunicat al poliţiei.


Vezi și: Avion PRĂBUȘIT în Canada. Toți cei șapte oameni de la bord au murit! – VIDEO

Marţi, Schembri a demisionat după ce a fost convocat pentru un interogatoriu.

Numele lui Schembri, şeful de cabinet al premierului Joseph Muscat începând din 2013, a fost menţionat în anchetă ca având legături cu omul de afaceri Yorgen Fenech, arestat săptămâna trecută şi considerat de familia jurnalistei şi de unele media locale drept unul dintre cei care a ordonat asasinatul.

Daphne Caruana Galizia a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija. Trei bărbaţi – fraţii Alfred şi George Degiorgio şi Vince Muscat – au fost puşi sub acuzare pentru plasarea bombei, în faţa instanţei, ei pledând nevinovat.

În această săptămână, doi miniştri ai guvernului maltez au demisionat după ce au fost legaţi de ancheta penală. Ei nu au fost puşi sub acuzare.

Citește și: Siria anunță un buget colosal pentru 2020 cu un deficit uriaș

Principalul suspect NU va beneficia de imunitate

Premierul maltez Joseph Muscat a anunţat vineri că omul de afaceri Yorgen Fenech, principalul suspect în cazul asasinării jurnalistei de investigaţii Daphne Caruana Galizia, nu va beneficia de imunitate în schimbul informaţiilor oferite anchetatorilor, transmite AFP.

Arestat săptămâna trecută, Yorgen Fenech a fost eliberat pe cauţiune marţi şi a cerut imunitate în schimbul furnizării informaţiilor pe care le deţine, au explicat surse apropiate acestui dosar.

Decizia de a i se refuza lui Yorgen Fenech acordarea imunităţii a fost luată în virtutea recomandărilor ministrului justiţiei şi ale autorităţilor poliţieneşti, a indicat şeful executivului maltez la finalul unei reuniuni de urgenţă a guvernului său, care a durat peste şase ore.

Daphne Caruana Galizia a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija. Trei bărbaţi – fraţii Alfred şi George Degiorgio şi Vince Muscat – au fost puşi sub acuzare pentru plasarea bombei, în faţa instanţei ei pledând nevinovat.

Pe blogul său, intitulat Running Commentary, Daphne Caruana Galizia a acuzat constant politicieni şi alţi oficiali maltezi de fapte de corupţie, fiind dată în judecată de câteva ori. Însuşi premierul maltez Joseph Muscat a devenit ţinta criticilor după ce jurnalista a scris că o firmă al cărei nume a apărut în scandalul Panama Papers, Egrant Inc., era deţinută de soţia premierului, Michelle Muscat. Aceasta ar fi primit bani de la una dintre fiicele preşedintelui azer Ilham Aliev, prin intermediul unei companii înfiinţate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului Panama Papers.

Scandalul provocat de asasinarea jurnalistei a zguduit guvernul maltez, trei înalţi demnitari renunţând la funcţii pe măsura avansării anchetei. Keith Schembri, şeful de cabinet al premierului Joseph Muscat, şi ministrul turismului, Konrad Mizzi, suspectaţi de jurnalistă că au primit mită.

Concret, Daphne Caruana Galizia a descoperit documente care arătau că firme panameze aparţinând ministrului energiei maltez de la acea vreme Konrad Mizzi şi lui Keith Schembri au primit mii de euro zilnic de la o companie din Dubai, numită 17 Black, pentru servicii neprecizate.

Graţie unei serii de arestări recente, anchetatorii au descoperit că această companie îi aparţinea lui Yorgen Fenech, om de afaceri maltez cu investiţii în domeniile turismului, energiei şi auto.

O anchetă realizată de către circa o sută de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea, în aprilie 2016, a unor conturi în paradisuri fiscale aparţinând unui număr de 140 de responsabili politici sau personalităţi. Documentele, regrupate sub denumirea de Panama Papers, au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul în Panama. Potrivit Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ), ce a reunit pentru această activitate 370 de jurnalişti din peste 70 de ţări, mai mult de 214.000 de entităţi offshore au fost implicate în operaţiuni financiare în peste 200 de ţări şi teritorii din întreaga lume.