DISTRIBUIȚI
afp

Procurorul general al Venezuelei a anunţat vineri deschiderea unei anchete împotriva lui Juan Guaido pentru „legături” cu o bandă de traficanţi de droguri columbieni care l-ar fi ajutat să treacă ilegal în Columbia în februarie, prezentând ca dovadă fotografii ale opozantului cu unii dintre membrii bandei, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Într-o intervenţie televizată, Tarek William Saab a arătat fotografii în care liderul opoziţiei venezuelene apare alături de doi bărbaţi, membri ai „Los Rastrojos”, o bandă de „narcotraficanţi şi paramilitari” columbieni.


Citește și : Atac de dronă asupra a două instalaţii petroliere în estul Arabiei Saudite

Aceste fotografii, a spus Saab, dovedesc „legăturile” lui Juan Guaido cu „Los Rastrojos”. El a anunţat deschiderea unei anchete.

Juan Guaido nu a negat că s-a fotografiat cu aceste persoane, dar a spus că nu cunoştea identitatea lor când au fost făcute pozele. „Nu le cer antecedentele (judiciare) celor care doresc o fotografie”, a declarat opozantul în faţa presei la Caracas.

Potrivit ministrului de interne, Nestor Reverol, care s-a exprimat cu puţin timp înainte de procurorul general, fotografiile au fost făcute în februarie, când Juan Guaido a trecut în Columbia pentru a supraveghea trimiterea ajutorului umanitar în Venezuela, o operaţiune ce a eşuat în cele din urmă.

Având interdicţie să părăsească ţara după autoproclamarea sa ca preşedinte interimar la 23 ianuarie, Juan Guaido a trecut printr-o zonă împădurită evitând posturile de frontieră. Nestor Reverol a descris această trecere în Columbia drept o „operaţiune de exfiltrare” organizată de „Los Rastrojos”.

Citește și : Un ofiţer cu rang înalt al poliţiei federale canadiene, arestat pentru spionaj în favoarea unui stat străin

Juan Guaido face deja obiectul mai multor anchete lansate de puterea chavistă care încearcă să-l înlăture, dintre care una pentru „uzurparea funcţiei prezidenţiale”. Posibila sa arestare, a avertizat Washingtonul, ar fi „greşeala finală” a preşedintelui Nicolas Maduro, aminteşte AFP.